Cala Varques

Den pittoreska stranden Cala Varques ligger mellan städerna Porto Cristo och Porto Colom på Mallorcas östra kust. Denna lugna stranden ligger i en vacker vik, har fint gyllene sand på gränsen till vit, är relativt långgrund och har vattenfärg som i Karibien - mörkt turkos. Stranden i sig passar bra för de yngre barnen med sin mjuka sand och sitt grunda hav, men det är en promenad på runt 20 minuter från parkeringen vilket det är bra att vara beredd på. Vägen är stenig och det rekommenderas bra skor, den är inte tillgänglighetsanpassad. Du kan även nå stranden med båt, och stundtals under dagen ligger många båtar ankrade i utkanten av viken. Det är dock strandens isolerade läge som gör att den trots sin storlek och vackra inramning kan vara så lugn, med allra oftast betydligt färre besökare än många andra av Mallorcas stränder. Antal turister på stranden kan dock variera, så förvänta dig inte att vara helt själv - fler och fler har insett att Cala Varques är en av Mallorcas vackraste stränder. Den är runt 90 meter lång och 60 meter bred.

Cala Varques är även populär för sina goda snorklingsmöjligheter. Det kan dock ibland förekomma vågor, då stranden ligger utsatt för blåst på öns östra kust. Det är samtidigt strandens lite vilda känsla som tilltalar extra. Stranden ramas in av karga klippor och steniga grottor, täcka av vindpinade buskar och pinjeträd. Har du tur kan du få syn på både reptiler, fåglar och vilda sköldpaddor.

Inga faciliteter på Cala Varques

Längst söderut på stranden finner du låga klippor och stenformationer som är roliga att klättra kring och utforska. Fortsätter du runt den lilla udden så dyker en annan liten vacker strand upp - vilken är extra uppskattad av nudistbadare. Tidigare var Cala Varques en nudiststrand, och varierad klädsel förekommer fortfarande.

Det finns ingen direkt service på denna lilla strand, så hit behöver du ta med egen picknick. Det finns en ”pop-up-bar” som oftast är öppen och det kan förekomma försäljning av lokalbefolkningen, men det är ingen direkt garanti. Det finns inte heller några solbäddar eller parasoller på stranden. Här serveras du en äkta, vykortsvacker strand precis som den är.