Cala Mondragó

På den sydöstra delen av Mallorca, i nationalparken Mondragó Natural Park, hittar du Cala Mondragó som brukar räknas till en av Mallorcas mest uppskattade stränder. En förklaring till detta är att hela området där Cala Mondragó är belägen utsågs till nationalpark 1992, vilket har bidragit till att bevara strandens unika karaktär. Visst finns det turistmassor här också, särskilt under sommartid, men undviker du de turisttätaste perioderna väntar en strandupplevelse utöver det vanliga.

Stranden Cala Mondragó är också känd under namnet Caló de sa font de n’Alis och består av en badvik med en 75 meter tillhörande sandstrand med den ljuvligaste vita sandstranden du kan tänka dig. På varsin sida av stranden, som mäter drygt 6 meter på brädden, ståtar två klippiga landtungor, täckta av pinjeträd.

Om du inte föredrar att packa med egen strandpicknick finns ett par olika restauranger och barer att besöka i anslutning till stranden.

Cala S’Amarador – en större strand precis bredvid

På promenadavstånd, bara 400 meter längre bort, ligger den större strandgrannen Cala S’Amarador. Storasyskonet med dess 145 meter långa strandremsa, som även den tillhör nationalparken, är därmed nästan dubbelt så lång som Cala Mondragó. Att besöka Cala S’Amarador är ett måste om du ändå är i närheten, denna blev av drygt 3000 bidrag framröstad som Europas bästa strand för ett tiotal år sedan.

Precis som Cala Mondragó är även grannstranden ganska långgrund, vilket gör att stränderna lämpar sig för småbarnsfamiljer. Vattnet inne i badviken är normalt sett lugnt och sikten är klar. Det finns ett litet antal solstolar och parasoll att hyra på båda stränderna. Inga duschar finns dock på plats och toalettfaciliteterna är väldigt enkla. Ta med egen snorkelutrustning, med undantag för några paddelbåtar finns inga andra strandprylar att hyra.

Skulle mot förmodan tempot på stränderna bli alltför lugnt för din smak finns en hel nationalpark att ta sikte på i området. Här väntar vandringsleder, raviner och mängder av storslagna naturupplevelser. En stor del av nationalparken kan även utforskas från cykelsadeln.