Cala Deia

På Mallorca finns stränder i alla möjliga tänkbara utföranden, både lena vita sandstrandsvarianter och vildare varianter i sten. På nordvästra Mallorca, rakt norr om Palma de Mallorca, ligger klippstranden Cala Deia omgiven av bergskedjan Tramuntanabergen. Stranden och dess vik ligger precis utanför den omtyckta bergsbyn Deia och många väljer att komma hit med båt för att ankra över dagen.

Cala Deia är ingen klassisk turiststrand i den bemärkelsen att du kan förvänta dig långa rader med solstolar, färgglada parasoller och vidsträckta sandstränder i all oändlighet. Det här är istället en drygt 70 meter lång kustremsa som mestadels består av klippblock och stenar i blandade storlekar, vilka leder ut till ett grönblått och svalkande hav. Cala Deia är med andra ord en strand för dig som föredrar naturstränder och dramatiska kustremsor, vilket gör att stranden inte är optimal för barnfamiljer.

Snorkla och simma i vackert vatten

För att aktivera sig under timmarna vid Cala Deia väljer många att snorkla, simma eller paddla SUP-bräda, snorklingen är riktigt bra en bit ut i viken. Strandgästerna måste dock ta med egen utrustning eftersom det inte går att hyra vid stranden. Många väljer också att utforska de kringliggande klipporna och promenera upp till det torn som enligt myten ska ha varit ett pirattorn. Glöm inte att ta med bekväma skor, flipflops är inte att rekommendera till det här underlaget.

Om hungern börjar riva i magen finns det två välkända restauranger att ta sikte på. Den första heter Ca´n Lluc och ligger precis vid stranden. Här kan du komma som du är och serveras klassiska och enklare mallorcanska rätter med inspiration från Medelhavet. Den andra restaurangen heter Ca´s Patro March och ligger en bit upp på klipporna med en makalöst fin utsikt över havet. Den här restaurangen är lite finare och kräver i princip du bokar bord i förväg för att få plats.