Valldemossa

Valldemossa är en av Mallorcas absolut vackrast byar, högt belägen i bergskedjan Tramuntana ungefär 25 kilometer norr om Palma. Dess närhet till Palma gör byn till ett optimalt utflyktsmål om du vill uppleva kultur och uråldrig lokal känsla under din resa till Mallorca. Byn ligger vackert inramad av höga berg klädda av oliv- och mandelträd och blickar ut över djupa dalar och grönskande vidder.

En pittoresk by på Mallorca

Vissa säger att Valldemossa är en anledning i sig till att Mallorca vuxit till en så välbesökt destination. Tänk ”pittoresk by på Mallorca” och det är en by som Valldemossa du ser framför dig. Mer mysigt och charmigt går knappt att hitta, och atmosfären kommer fram tydligt trots att många turister trängs i byn. Byn består av små slingriga kullerstensgator och blommiga gränder, inramningen är grönskande och husen rustikt byggda i ljus sten, inte sällan med små keramiktavlor inramade i väggar eller dörrar. Till utbudet hör ett stort antal butiker, gallerior, caféer och traditionella bagerier. Missa inte att testa Valldemossas kända kakor ”Cocas de Patatas”, som kan beskrivas som en söt potatispannkaka. Gör som lokalborna och doppa i kaffe eller varm choklad. I Valldemossa spenderar du lätt en heldag bara för att uppleva charm och känsla - men det finns mer som lockar än bara en tilltalande atmosfär.

Kloster i centrum i Valldemossa

Det medeltida klostret i Valdemossa, ”La Real Cartuja” har tjänat som allt från kungligt palats till privatbostad, och drar idag många turister för möjligheten att uppleva historiens vingslag. Klostret inkluderar även kyrka, konstgallerier, ett gammalt apotek och en vacker klosterträdgård.

En extra känd person som under en kort period bott i klostret är pianisten och kompositören Fredric Chopin, som några år levde i byn med sin flickvän George Sand. Om du betalar inträdet till klostret så ingår ett kort pianoframträdande av Chopin. Det kostar däremot extra att komma in i hans lägenhet. Chopin skrev ett flertal verk under sina år på Mallorca, och i Valdemossa ser du hans bästsäljare ”A winter in Majorca” utanför i princip varenda butik.

Valdemossa lockar även den mer aktive besökaren, då ett flertal klättringar, vandringar och cykelturer utgår ifrån byn. Du har från Valldemossa direktaccess till Tramuntanas underbara berg och natur.