Torrent de Pareis

Sa Calobra är en liten by i Escorca kommun, som utgör ett av Mallorcas mest besökta turistmål. Just intill hittar du Mallorcas ”Grand canyon” - den mäktiga, Unesco-klassade ravinen Torrent de Pareis med sin tillhörande strandvik. Om du uppskattar aktiva semestrar och att vandra i häftig natur är Torrent de Paries något för dig! Hela vandringen är runt 5 kilometer och går längs en torkad ravin och över stenblock stora som bilar, och ses som en av de mest fysiskt krävande lederna som Mallorca har att bjuda på. Räkna med 3-5 timmar om du går den från bergen och ned mot havet, eller 4-6 timmar om du istället går från kusten och upp. Den sistnämnda tar längre tid, men är tekniskt enklare under de svårare passagerna. Oavsett vilken riktning du tar så behöver du vara i bra form för att klara vandringen på ett säkert sätt.

Vandringen startar i Escorca på nordvästra Mallorca, mitt i bergskedjan Tramuntana och möter havet vid en liten ”gömd” sandstrand runt fem kilometer senare, nära kustbyn Sa Calobra. Hela vandringsleden går genom bergen och längs grönskande dalar, med dramatiskt branta klippor som höga väggar längs sidorna, och den bjuder på magnifika vyer. Vandringen längs Torrent de Pareis förtjänar sitt rykte som Mallorcas mest spektakulära vandring.

Säkerhet under vandringen vid Torrent de Pareis

Normalt så kan vandringen längs Torrent de Pareis göras under maj till oktober. Har det regnat kraftigare så behöver du vänta i runt tio dagar innan du ger dig i kast med vandringen, och det är alltid viktigt att du är förberedd på rätt sätt och har utrustning som bra vandringsskor, rep, något för att fylla energidepåerna och inte minst vatten. Det kan bli upp till 40 grader varmt nere i ravinen de hetaste sommardagarna. Leden är inte rakt igenom tydligt utmärkt utan du kan behöva göra aktiva val om väg att gå. Bäst tips är att följa den torkade floden, och att inte gå där det känns för otillgängligt eller orört.

Stranden vid Torrent de Pareis mynning är liten, bara runt 30 gånger 15 meter vid öppningen mellan klippväggarna, men blir aningen större längre in med en känsla av lagun. Då vandringen är populär är det alltid en del turister här, men intrycket i ravinmynningen är mäktigt och stranden grovkornigt fin.

Den slingrande bergsvägen mot Sa Calobra

Resan till starten vid Sa Calobra är nästan lika spektakulär som själva vandringen vid Torrent de Paraeis. Vägen byggdes för att följa naturen istället för tvärtom, och det betyder att den slingrar sig oerhört längs den 12 kilometer långa vägen. Den droppar hela 800 meter under denna sträcka, och loopar runt sig själv vid ett tillfälle. Inget för den åksjuke! Enklare är att komma med båt från Port de Soller, och det är också möjligt att ta båtvägen tillbaka efter avslutad vandring. För att komma till startpunkten kan du åka buss från Port de Sollér eller Sollér mot Lluc och Pollença, vilken stannar till vid restaurangen i Escorca.

En bit ifrån Sa Calobra finns ytterligare en liten strand, Cala Tuent. Den är lugnare än Sa Calobra, bjuder på vackert mörkturkost vatten och där finns en liten 1300-talskyrka, Ermita de Sant Llorenc.