Ögruppen Cabrera

Cirka tio kilometer från Mallorcas sydöstra hörn hittar du den lilla ögruppen Cabrera, vida känd och uppskattad för sin vackra natur och sina många vikar och vandringsleder. Ögruppen består av totalt 19 öar och utgör ett naturreservat. Dess landskap har fått vara orört under århundraden, och det finns ett oerhört rikt djurliv. Här finns ett stort antal fågelsorter, ett aktivt marint liv som inkluderar flygfiskar, bläckfiskar och delfiner och en unik fauna. Genom klassificeringen som nationalpark har detta kunna bevarats år efter år, och en tur till Cabrera är en fin upplevelse och kontrast till det betydligt mer intensiva Mallorca.

Att åka över till Cabrera med båt tar runt en timme med motorbåt, och det finns ett flertal arrangörer av transport och utflykter. Du behöver åka med en av dessa, då det behövs tillstånd för att få stanna till vid ön. Förbokning rekommenderas. En utflykt till natursköna Cabrera är ett sätt att fly turisttäta Mallorca - här råder lugnet, och det uppskattas lika mycket av lokalborna som turisterna som vill ha variation till Mallorcas populära destinationer och stränder.

Cabreras fästning och orörda vikar

På huvudöns högsta topp, 172 meter över havet, finns ruiner från en gammal fästning som i slutet av 1300-talet byggdes för att skydda ön mot pirater. Tar du den steniga stigen upp till fästningen belönas du med milsvid utsikt över den karga ön, grönskan, de dramatiska klippsidorna runt alla vikar och havets oändliga horisont. En annan populär plats att vandra till är till en karaktäristisk fyr.

Det finns ett flertal vikar på Cabrera, och du kan lätt hitta en som upplevs som din egna för dagen. Vilken som är bäst kan bero på hur vinden ligger - oavsett hur mycket vind det är och i vilken riktning det blåser så kan du alltid hitta någon där stranden skyddas av höga klippor och du får lugnt och klart vatten. Många stränder är steniga en bit ut och har en väldigt välbevarad havsbotten, vilket i kombination med det fantastiskt klara och djupt turkosa vattnet gör det till ett perfekt ställe att snorkla på.

På ön finns väldigt lite faciliteter, så snart man tagit sig bortanför informationskioskarna vid ankomstplatsen. Det är med andra ord värt att om du inte vill förlita dig till den enda lilla tavernans utbud och läge ta med din egna picknick och njuta av i den lugna vik där du bestämmer dig för att slå dig ner för dagen.