Ferrocarril de Soller

Om du besöker Palma stad är en utflykt till charmiga Soller och Puerto del Soller i det närmaste obligatoriskt, och det charmigaste sättet att ta sig mellan de båda ställena är att göra det med det klassiska trätåget ”Ferrocarril de Soller”. Tågsträckan mellan Palma och Soller - och vidare till Puerto del Soller - öppnade år 1913, och idag ger de gamla antika tågvagnarna känslan från forna dagar. Utsidan av tåget är i teak och insidan av mässing och med säten av läder. Banan kallas ibland för apelsintåget, då apelsintransport var en anledning till att den byggdes - men redan från start har tågresan varit populär bland turister.

Fantastiska vyer mellan Palma och Soller

Tågresan mellan Palma och byn Soller tar lite mer än en timme, och bjuder på fantastiska vyer över Mallorcas vidder och kända bergskedja Sierra de Tranumtana. I Palma avgår tåget från en egen station på Plaza de Espana nära Palmas centralstation, och du lämnar snabbt storstaden bakom dig och byter stadsvyerna mot den så omtalade utsikten som gör resan allra mest värd. Grönskande vidder, citrusodlingar och landsbygd susar snart förbi utanför fönstren och efter en kort bit börjar klättringen upp i bergen. Allra bäst ser du utsikten från vänster sida av tåget. För att ta sig till andra sidan bergen så passeras flera tunnlar, från korta till flera kilometer långa, och på bara 7 kilometer stiger järnvägen närmare 200 meter.

En bit före Soller stannar tåget vid utkikspunkten Mirador des Pujol d’En Banya, och bjuder på en magnifik utsikt över den vackra dalgång där byn Soller ligger.

Soller är en charmig by, med gränder, vackra hus, en iögonfallande kyrka och ett torg täckt av uteserveringar med känsla av svunna tider. Här hittar du en stor fontän, historiska byggnader så gamla som med ursprung på1600-talet och staden är fylld av antika olivträd och apelsinlundar. Extra inramning får byn av öns högsta berg; Puig Mayors.

Från Soller vidare till Puerto del Soller

Från Soller är det naturligt att med Sollertåget även bege sig vidare till harmoniska fiskebyn Puerto del Soller som ligger vid kusten knappa tre kilometer ifrån Soller. Där hittar du en småbåtshamn, fina sandstränder och en strandpromenad kantad av butiker och uteserveringar. Den vackra Konstnouveaukyrkan ses som ett nationalhistoriskt och artistiskt monument, med arkitektur från1300-talet. Puerto de Sollers traditonella känsla och charm är välbevarad, vilket hamnstaden uppskattas extra av sina många besökare för.

Åter till Palma åker du med spårvagnen eller om du hellre vill, buss. Buss 211 går snabbast medan 210 tar en lite längre omväg längs kusten vilket bjuder på fantastisk utsikt.