Cap de Formentor

Mallorcas nordligaste punkt, Cap de Formentor, besöks av tusentals turister varje år. Det är den dramatiska inramningen med vyer över spetsiga berg, sluttande klippor och stup ner i havet som lockar och fascinerar. Här möts änden av Mallorcas så kända och uppskattade bergskedja Tramuntana och Medelhavet i en vacker komposition. Det finns flera utsiktsplatser vid Formentor, och allra mest ikonisk är det vackert vita fyrhuset på en höjd om 210 meter över havet. Utsikten bjuder en klar dag på milsvid horisont, och kanske ser du ända till grannön Menorca.

Till Formentor, på halvön med samma namn på nordöstra Mallorca, åker du med bil längs väldigt slingriga bergsvägar. Från Port de Pollensa är det en sträcka om 6-7 kilometer, som kan få det att suga till i din mage - men som om du kan slappna av bjuder på fantastiska vyer över det vackra landskapet. Vissa anser bilresan i sig vara minst lika givande som målet vid utsiktsplatserna. Suget att stanna och fota den vackra utsikten är stor, men att hitta tomma parkeringsluckor att stanna till vid efter vägen desto svårare.

Playa de Formentor - en idyllisk strand

Cala Fermentor bjuder även på en idyllisk strand; Playa de Formentor. Den är kilometerlång men väldigt smal, med en genomsnittlig bredd på endast 8 meter. Sanden är väldigt finkorning och i det närmaste vit, och havet är kristallklart och mörkt turkost. Stranden ramas in av pinjeträd som ger charm och under vissa tider om dagen uppskattad skugga, och utsikten mot de omgivande bergen ger en lika dramatisk som vacker uppsyn. Det finns gott om faciliteter med ett par restauranger, butik och uthyrning av vattenskotrar, surfbrädor (SUP) och glasbottenbåtar. Stranden är indelad i några olika sektioner, med olika priser för solbäddar och parasoller i de olika sektionerna. Gemensamt är att kostnaderna ligger i den högre prisklassen.

Vattnet är långgrunt och lugnt, och passar även för barnfamiljen. Andra uppskattar stranden för den snorkling som delar av den bjuder på. Stranden har Mallorcas speciella ”blå flagga”, vilket är ett kvitto på bra vattenkvalitet, hänsyn till miljö och hållbarhet, att stranden är trygg och har rätt nivå av service och underhåll.

Mitt på stranden Playa de Formentor finns ett ikoniskt hotell. Hotel Formentor öppnades redan år 1930 och har lockat namnkunniga gäster som Charlie Chaplin, Winston Churchill och Scott Fitzgerald för att nämna några. Även idag tillhör hotellet ett av de mer kända och glamouröst ansedda.