/Lanzarote

Konstspana på Lanzarote

av Johan Dahlberg, Guide Online, Mexiko

César Manrique föddes på Lanzarote år 1919 och han hann sätta ett rejät politiskt och konstnärligt fotavtryck innan han gick bort i en bilolycka på 90-talet. Han anses vara en av Lanzarotes främsta internationella personligheter, och när man besöker hans hem, Fundación César Manrique, mitt på ön förstår man varför.

I hemmet, som är öppet för besökare, får man en inblick i den fusion av konst och natur som César Manrique strävade efter i sina verk. De flera små vardagsrummen består av ljust inrättade grottor med vitmålade väggar och fantasifulla soffor och möbler i olika färgteman. I hemmets markplan finns ett glasfönster där lavalandskapet utanför ser ut att gå i ett med själva huset. Som att stå mitt i lavan och blicka ut över det.

Även runt om på ön finns otaliga konstverk och sevärdheter signerade Manrique. Kaktusparken Jardin de Cactus är ett exempel. Parken är uppbyggd som en amfiteater och huserar över tio tusen olika kaktusarter.

Jameos del Agua på öns norra spets är en sex kilometer lång, naturligt skapad lavagrotta. Manrique har inrett grottans entré, vars tak har rasat in, och skapat vad han själv kallat för "världens vackraste nattklubb". Via en smal passage passerar du en naturlig sjö med kristallklart vatten, bebodd av en unik art av blinda albinokrabbor som bara finns på Lanzarote.

På norra spetsen finns även utkikspunkten Mirador del Río, bara några kilometer från Jameo del Agua, som Manrique såklart satt sin prägel på.

Hyr en bil och besök Cécar Manriques många konstverk på ön. Hyr en bil och besök Cécar Manriques många konstverk på ön.

Jameos del Agua. Jameos del Agua.

Mirador del Rio. Mirador del Rio.