Nationalparken Timanfaya

Timanfaya nationalpark på Lanzarote är ett av öns populäraste utflyktsmål.

Nationalparken bjuder på ett spektakulärt vulkanlandskap, som snarare får dig att tänka på någon avlägsen måne än en populär kanarieö. Hela nationalparken är 5000 hektar stor, och består av vulkaner och orörda lavafält, som skiftar från rött till svart och hela skalan där emellan. Det var en kraftig eruption mellan år 1730 och 1736 som skapade Eldbergen (Montañas del Fuego), vilka ligger till grund för att Timanfaya nationalpark inrättades. Utbrottet hade omfattningen av ofattbara 2,000,000,000 m3 lava från runt 100 vulkaner vilket förändrade öns miljö och storlek för alltid, och trots att utbrottet ägde rum för närmare 300 år sedan så är det vulkaniska landskapet i princip oförändrat sedan dess.

I Timafaya nationalpark får du uppleva detta äkta vulkanlandskap, och ges en häftig upplevelse som stärker känslan av Lanzarote som ö. Ett besök i nationalparken tilltalar yngre såväl som äldre, och är ett bra komplement till långa, sköna Lanzarotedagar.

Guidad busstur i Timanfaya - ett måste

Det är för att skydda nationalparken som endast vissa delar av Timanfaya nationalpark får besökas, och man behöver därför betala inträde för att guidas inom området. I inträdet ingår en busssrundtur på en väg som endast turistbussarna får köra på. Rundturen går längs en ringlande väg runt de mest intressanta områdena i nationalparken och är drygt en halvtimme lång. Den innehåller guidning på olika språk så att du inte bara kan njuta av den speciella miljön utan också lära dig mer och förstå vad som hänt vid platsen. Vid ett flertal tillfällen stannar bussarna till, för att du ska kunna gå ut och se landskapet på närmare håll.

Det är spektakulärt - glöm inte kameran!

På toppen av en av vulkanerna finns en restaurang, och vid sidan av den kan du som besökare se hur mat kan tillagas över ett hål med naturlig värme från vulkanen. Ytan i nationalparkens mark är ljummen, men bara någon centimeter ned under markytan stiger temperaturen till runt 100 grader och två meter ned är det cirka 600 grader.

Museum med en bubblande historia

Vid ingången av nationalparken finns ett museum som är väl värt ett besök för den som vill lära sig ännu mer om vulkanen och Lanzarotes vulkaniska historia.

Timanfaya nationalpark är ett populärt utflyktsmål, och under vissa tidpunkter på dagen kan det vara bilkö upp till toppen för att ta dig in i parken, betala ditt inträde och komma på en buss som tar dig runt i landskapet. Oftast är trycket lite lägre tidigare på dagen, och annars är ett tips att åka med buss även till parken då turistbussar har förtur in. Besöker du Lanzarote och nationalparken under den svenska vintern kan det också vara bra att ha med ett extra lager kläder, då det kan blåsa kyligt på vissa ställen.