Jameos del Agua

Jameos del Agua är en unik plats på norra Lanzarote, där ett naturfenomen vidareutvecklats till en spektakulär sevärdhet. Lavagrottorna (los jameos) och de andra klipprummen under öppen himmel skapades för flera tusen år sedan av lavaflöden från Corona-vulkanen, och utgör grunden för denna sevärdhet. Grottorna är del av en runt 6 kilometer lång underjordisk tunnel, som kan upplevas via Jameos del Agua eller en annan attraktion på Lanzarote; Cuevas de los Verdes.

Konstnär bakom Jameos del Agua

Idag är de naturliga lavagrottorna i Jameos del Agua kompletterade med bland annat anlagda trädgårdar, stigar, pooler och laguner. Lanzarotes berömda konstnär och arkitekt César Manrique har ritat de konstruerade delarna av sevärdheten, och tillsammans utgör de en en blandning mellan en konstgjord och en naturlig attraktion och skapar en unik helhet väl värd ett besök för Lanzaroteturisten.

César Manrique anlade sitt naturkonstverk runt två stora lavagrottor, ”jameos”, vars namn refererar till stora öppningar i tunneln där taket kollapsat av trycket från vulkaniska gaser. En av dessa jameos rymmer en naturlig sjö med kristallklart vatten och den andra grottan innehåller en konserthall med plats för cirka 600 personer.

Spännande vandring i lavagrottor

När du ankommer till Jameos del Agua går du in i en liten port i Jameo Chico (lilla Jameo), går ned via en spiraltrappa gjord av trä och lavasten till nästa kammares ingång. Där öppnas lavagrottorna upp och du kan till och med se solstrålar nå in genom det delvis raserade grottaket. Jameo Chico är numera en ovanlig bar/restaurang, med utsikt över en liten sjö.

Därefter går du sedan vidare längs en trång stig för att nå den större sjön; Jameo Grande (stora jameo). Känslan av att gå genom en mörk tunnel och plötsligt mötas av en enorm, öppen grotta med en intensivt turkos pool omgiven av tropiska växter och lavaklippor är något alldeles extra.

I lavagrottorna kan du från avstånd se små vita prickar på sjöarnas botten och klippor, vilka när du kommer närmare visar sig vara Lanzarotes unika albinokrabbor. Dessa centimeterstora gulvita, blinda krabbor finns enbart på Lanzarote och används ibland som en symbol för ön. Obs - det kan vara lockande att kasta mynt i sjön, men det är något som ska undvikas av hänsyn till de fridlysta krabborna.

Fest på kvällen - Jameos nights

Besöket på Jameos del Agua kan göras på olika sätt. Dagtid kan du gå själv eller med guidad tur och uppleva denna spektakulära sevärdhet samtidigt som du lär dig mer om grottornas geologiska komposition och hur arkitekten Manrique tänkte när han utvecklade dem till det turistmål det är idag. Vill du hellre ha en kulturell upplevelse kan du sikta på en musikkonsert eller filmvisning i de mäktiga lokalerna.

Är du ute efter festkänsla besöks Jameos del Agua med fördel en kväll, med middag på någon av restaurangerna och dans till kanarisk folkmusik eller DJ. Dessa tillfällen vid två kvällar i veckan går under namnet ”Jameos nights” och säljs som kombinationsbiljetter med mat och konsert inkluderat.