Huvudstaden Arrecife

Arrecife är Lanzarotes huvudstad, och en stor stad full av liv. Staden har lång historia och stark kultur men drar idag mest för sin shopping. Stadens namn härrör till det spanska namnet för ”rev” och refererar till den vulkaniska stenformation som ligger i havet utanför staden och utgör ett skydd mot Arrecifes pittoreska hamn.

Arrecife har lång historia, och var ursprungligen en liten fiskeby. Öns huvudstad blev den runt 1852. Den har sedan dess vuxit betydligt, och är idag mest känd bland Lanzarotes turister för sin shopping. Shoppingen sträcker sig från billiga souvenirer till outlets med designermärken, toppat med en stor galleria. I centrum finns en härlig gågata, Calle León y Castillo (”Calle Real”) som kantas av inte bara små butiker utan även caféer, och är ett utmärkt stopp för en god kaffe. Slå dig ner, ha en skön stund och titta på folklivet med turister blandat med lokalbefolkning.

Arrecife växer - men bevarar sin kultur

Trots att staden växt är dess kanariska rötter tydligt bevarade, och närmare hälften av öns befolkning bor i Arrecife. Vill du botanisera ytterligare bland det lokala utbudet så rekommenderas ett besök på marknaden Arrecife market, som hålls varje lördagsmorgon. Där finns allt från souvenirer till lokal mat.

En härlig promenad i Arrecife är att gå runt Charco de San Gines, som är en lagun av naturligt havsvatten. Detta område ligger mitt i Arrecife, är fyllt med små fiskebåtar och omringas av gamla byggnader som inhyser små restauranger, och bjuder på pittoresk känsla och härliga vyer.

Stranden vid Arrecife är närmare 500 meter lång och heter Playa del Reducto. Den är uppskattad för sin gyllengula sand och sitt lugna vatten. Från denna strand finns en härlig strandpromenad som sträcker sig hela två kilometer, till stadens andra strand; Playa del Cable. Inramningen är liknande Playa del Reductos, men dess läge gör den något mindre välbesökt. Runt 4 km väster om Arrecifes centrum finns den mindre stranden Playa de la Concha.

Att göra i Arrecife - 3 tips

  1. Huvudsakligen lockar Arrecife dig som vill få bra shopping, men det finns även annat att göra i Arrecife.
  2. Det finns flera spännande borgar att upptäcka. Castillo de San Gabriel var ursprungligen byggd i trä, men brändes ned av pirater och byggdes sedan upp igen i sten. Du kan här få en intressant guidning och som bonus en vacker vy över Atlanten. Även Castillo de San José är ett gammalt fort byggt för att skydda mot de pirater som ofta attackerade ön. Detta fort är omgjort till ett museum för modern konst; Museo International de Arte Contemporáneo, MIAC, och är ett måste att besöka om du tycker om konst och historia. Ett besök på konstmuseet tar ungefär en timme, och toppas med fördel av en rundtur i den vackra trädgården och takterassen som bjuder på magnifika vyer.
  3. Är du intresserad av kultur så kan Centro Insular de Cultura El Almacén (El Almacén Centre for Cultural Innovation) vara intressant. Där finns två stora utställningshallar med nya utställningar regelbundet, och variation från väletablerade konstnärer till nya stjärnskott. Byggnaden, en gammal lagerlokal, inrymmer också en biograf och bar.