Cueva de los Verdes

Vulkangrottan Cueva de los Verdes (Green Caves), som skapades efter ett utbrott från Corona-vulkanen för flera tusen år sedan, är en av Lanzarotes allra mest spännande platser. Hela tunneln är sex kilometer lång och med det en av världens allra längsta och mest spektakulära. Den sträcker sig från vulkanens krater hela vägen ut i havet på Lanzarotes kust, och ytterligare 1,5 kilometer under havet. Cueva de los Verdes är en av de två möjliga utflykterna för att uppleva vulkangrottan.

Ett annat alternativ är Jameos del Agua.

Vulkangrottan har lång historia, och användes på 15- och 1600-talet av lokalbefolkningen som skyddsrum mot pirater och för skydd från kraftiga oväder. Redan på 1800-talet blev sedan grottan en turistattraktion såväl som ett ställe som drog experter och forskare till sig. Idag är grottan med dess tunnlar och grottor ett måste för den Lanzarotebesökare som vill uppleva något alldeles extra, långt bortom sol och bad.

En ny värld under Lanzarote

När du stiger ned i denna vulkangrotta kommer känslan av att gå in i en annan värld. Från soliga Lanzarote öppnar en värld under jord upp sig, och du utforskar med guide en av världens allra största och mäktigaste vulkaniska tunnlar.

Tunnlarna i Cueva de Los Verdes består av en komplex labyrint innehållande gångar, enorma grottor och hålor på olika nivåer. För att öka upplevelsen för turistgrupperna finns ljussättningar som lyser upp klippformationerna i en mängd olika färger. I bakgrunden spelas stämningsfull musik, och upplevelsen är magisk. Den sträcka som du som besökare guidas längs är knappt två kilometer lång, och ljussatt för att förstärka naturens egna mästerverk.

En av grottorna har gjorts om till en konsertlokal, som bjuder på enastående akustik. Med effektfull belysning mot de karga klippväggarna skapas en unik bakgrund för olika framträdanden.

Ytterligare ett speciellt stopp längs turen i vulkangrottan är en liten sjö med extra häftig ljussättning, som designats av konstnären Jesús Soto.

Guidad tur i Cueva de los Verdes

Den guidade turen längs Cueva de los Verdes tunnlar tar ungefär en timme, och passar för vuxna såväl som barn från skolålder. Promenaden är runt 1,5 kilometer lång, kräver bekväma, fotriktiga skor och innehåller ojämnt underlag, nivåskillnader och trappor samt går stundtals genom trånga korridorer och under lågt tak. Trots dessa inslag bedöms den dock som en enkel vandring.

Kostnaden för utflykten ligger runt 10 Euro för vuxna och 5 Euro för barn från 7 år (kan ändras).

Det finns även kombinationsbiljetter för billigare pris om du planerar att besöka flera attraktioner på Lanzarote.