Casa de Colón

För den historie- och arkitekturintresserade resenären är Casa de Colón inne i Las Palmas historiska kvarter Vegueta ett givet stopp. Dessa kvarter fungerade som Las Palmas stadskärna i slutet av 1400-talet. Besökare lockas numera hit av stämningen och den vackra samlingen byggnader bestående av kyrkor, museum och konsthallar.

Vacker arkitektur - i kolonialstil

En av de mest omtalade byggnaderna är Casa de Colón och det är lätt att förstå varför. Det välkända huset i kolonialstil imponerar med sin maffiga och säregna port, balkonger i mörkt trä och inte minst innergården med dess många stenvalv och trädgårdar. Yngre besökare lär dras till de talande papegojorna som håller till på byggnadens innergård.

I den här palatsliknande byggnaden bodde Gran Canarias första guvernör när det begav sig. Namnet Casa de Colón kan översättas till ”Columbus hus” på svenska. Bakgrunden till namnet är att den världskände sjöfararen Christofer Columbus påstås ha bott i huset i samband med sina återkommande vistelser på Kanarieöarna.

Christofer Columbus hus har genomgått flera renoveringar och har använts på många olika sätt genom åren. Sedan början av 1950-talet fungerar delar av huset som museum, men här hålls också föreläsningar, tillfälliga utställningar och andra typer av event.

Historia och spännande konst

På museet kan du hitta föremål och historiebeskrivningar knutna till Christofer Colombus och hans framtåg på världshaven mot “Nya Världen”. Några av föremålen som visas är skeppsmodeller, navigeringsinstrument och gamla sjökort samt kartor. Museet fokuserar även på beskrivningar om Kanarieöarnas och Amerikas historia.

Museets konstsamling är ytterligare en anledning till att besöka Casa de Colón.

Byggnaden är ett uppskattat inslag i Las Palmas historiska kvarter Vegueta, som ligger i den södra delen av Las Palmas. Museet, med ingång från Colón St.1, är öppet för allmänheten alla dagar under veckan, med undantag för helgdagar. Inträde kostar 4 euro.

I anslutning till byggnaden finns också ett bibliotek med fritt inträde, här gäller ingången från Plaza del Pilar Nuevo Square.