Fuerteventuras ljuva stränder

På en plats som Fuerteventura kan man tro att det rika utbudet av vackra stränder gör det lätt att hitta en strand som faller en i smaken, men skenet kan bidra. Det kan faktiskt bli för många val vilket gör det hela klurigt. Här tipsar vi om fem säkra stränder som på olika sätt lämnar dig med ett fantastiskt minne.

1. Parque National de Corralejo - en naturpark

Sanddynerna och stränderna i naturparken Parque National de Corralejo intill orten Corralejo är vackra som en tavla. Ljus saffransgul sand så långt ögat når, böljande sanddyner och ljuvliga stränder med turkost vatten, får varje naturälskare att jubla. Här är det lätt att hitta sin egen lilla strandplätt och det är därför vissa strandbitar är besökta av nudister.

Stränderna i naturparken passar bäst för vuxna och familjer med lite äldre barn eftersom det kan blåsa upp en del och vattnet kan bli ganska vågigt. Var uppmärksam på röda varningsflaggor. Tänk på att ta med handduk, solskydd, dricksvatten och något att äta eftersom det knappt finns några affärer eller caféer i naturreservatet.

2. El Cotillo - härligt strandliv och bra surfing

Många tycker att vid fiskebyn El Cotillo på nordvästra Fuerteventura hittar man de vackraste stränderna. Söderut från byn breder en oändligt lång gyllengul sandstrand ut sig. Hit kommer en blandning av folk, många surfare, men även de som bara vill njuta av den vackra stranden i kombination med allt vad den mysiga fiskebyn har att erbjuda. Den här stranden passar perfekt för den som inte gillar att spendera en heldag på stranden utan vill kunna kombinera strandliv med härligt krogliv.

3. Sotavento Beach – lång och prisbelönad

På sydöstra Fuerteventura ligger Sotavento Beach som flera gånger korats som Kanarieöarnas finaste strand. Förutom fin är stranden även ögruppens längsta. Hit kommer en blandning av solfantaster, barnfamiljer och vindsurfare. Eftersom det kan vara ganska blåsigt har flera surfskolor etablerat sig här. Det är också här världscupen i vindsurfing och kiteboarding hålls varje år. Matställen, caféer och uthyrning av solstolar finns på flera sträckor längs med den långa stranden.

4. Playa de la Concha – ljuvligt lugna laguner

La Concha ligger i nordvästra Fuerteventura nära den mysiga fiskebyn El Cotillo. La Concha är barnfamiljernas paradisstrand. Här blir vågorna sällan höga tack vare det skyddande hästskoliknande revet. Vid lågvatten bildas små dammar mellan klipporna och då kan till och med de allra minsta plaska tryggt och njuta av vattnets turkosklara färg. Sanden är mjuk och gyllengul.
Vid blåsiga dagar kan man skydda sig i ”los corralitos”, små cirkelformade murar som invånarna byggt upp av vulkansten. En annan fördel för barnfamiljen är strandens läge och närheten till El Cotillo där det finns matställen, caféer och affärer.

5. La Pared - för naturälskare och surffantaster

La Pared ligger på Södra Fuerteventuras västkust, där ön är som allra smalast. Hit kommer man i första hand för den storslagna naturens skull. Höga klippor och vilt hav, kan det bli mer dramatiskt? Den här stranden är surfarnas paradis. För barnfamiljen finns lämpligare stränder (exempelvis Playa de la Concha, se ovan) eftersom det kan vara väldigt vågigt och farligt strömt i vattnet. Men det vackra kvällsljuset ihop med vågornas brus bör alla uppleva. Många åker till La Pared för en picknick samtidigt som de får uppleva den vackra solnedgången.