Barri Gótic

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du försöker reda ut vilket som egentligen är Barcelonas historiska centrum. Det katalanska samlingsnamnet på den gamla delen av Barcelona är Ciutat Vella, vilket kan översättas till just “gamla staden”. Detta område av Barcelona delas i sin tur upp i fyra olika stadsdelar/kvarter, varav Barri Gótic är en.

Den äldsta delen av Barcelona

Barri Gótic sträcker sig öster om den välkända turistgatan La Rambla och är den äldsta delen av Spaniens näst största stad Barcelona. Här vimlar det av anrika, charmiga och vackra gamla byggnader, trånga gränder och söta torg - vars historia sträcker sig från tiden då dessa kvarter utgjorde centrum för den romerska staden.

Barri Gótic delas i sin tur upp i sju olika stadsdelar, varav en är Barri de la Catedral där den pampiga romersk-katolska katedralen tornar upp sig framför ett stort torg. På torget samlas varje vecka ett gäng dansanta katalaner och dansar Sardanas. Dansen, som har kommit blivit en stark symbol för Katalonien, är en typ av ringdans och är numera katalanernas traditionella folkdans.

Santa Maria del Pi och Sants Just i Pastor är två andra vackra gotiska kyrkor som är välkända i dessa kvarter.

Sevärdheter i gotiska kvarteren

I de gotiska kvarteren ligger också stadshuset, där de ledande politikerna i Katalonien håller till. Alldeles i närheten ligger Call Jueu, det gamla judiska kvarteret, där lämningarna av en synagoga fortfarande står kvar.

En annan sevärdhet i de gotiska kvarteren är det kungliga torget Plaça del Rei och inte minst de arkeologiska utgrävningarna som ligger precis under torget. Här kan du beundra de historiska lämningarna från den romerska kolonin samlade på en imponerande yta om drygt 4000 kvadratmeter.

I Barri Gótic ligger även torget Plaça de Sant Felip Neri, där du också hittar den kyrka som har fått namnge torget. Denna kyrka bär fortfarande spår på väggarna från bomberna som föll över torget år 1938, mitt under det Spanska inbördeskriget. Under bombattacken, som var den näst största över Barcelona under det aktuella kriget, miste 42 personer livet. Som sagt, i Barri Gótic blir de historiska vingslagen från olika tidsepoker extra påtagliga.