Santa Maria del Mar

I Barcelona kan du spendera timmar, veckor och månader - men ändå ha lyxrestauranger kvar att besöka, söta små gränder att utforska och fler sevärdheter att beundra. Stadens arkitektur är en tilltalande mix av gammalt och nytt. Här kan du ena dagen gå runt och fascineras av Antoni Gaudis märkvärdiga och fantasifulla arkitektoniska verk i form av Casa Battló, Casa Mila/La Pedrera och Park Guell, för att nästa dag lära känna de gotiska byggnadsverken i Barcelonas gamla distrikt.

Ett gotiskt mästerverk

Katedralen Santa Maria del Mar i stadsdelen La Ribera är ett av dessa gotiska mästerverk som är värd att ta en närmare titt på. Flera av besökarna till Santa Maria del Mar kommer hit efter att ha läst boken “Katedralen vid havet”, vilken har fått sitt namn efter den gotiska katedralen. Den omtyckta romanen, vilken utspelar sig i 1300-talets Katalonien, är skriven av författaren Ildefonso Falcones.

Kyrkan byggdes under en period då staden och kvarteret La Ribera, vilket kan översättas till “kustremsan” på svenska, expanderade och sjöd av liv. Både export och import gick bra, handeln blomstrade och området var välkänt för sitt fartygsbyggande. I takt med att staden växte behövdes också en kyrka som kunde matcha den ökade mängden kyrkobesökare.

Var nära att brinna upp

Valet av plats var naturligt, med tanke på att marken där kyrkan placerades hade kristna kopplingar ända tillbaka till 300-talet e.Kr. De första stenarna, vilka transporterades dit från det närliggande berget Montjuic, lades på plats av kung Alfonso IV av Aragon under 1329. Det dröjde dock ända till i november 1383 innan kyrkan var klar. Kyrkan invigdes officiellt av Barcelonas biskop den 15 augusti 1384. Under åren har kyrkan drabbats av en jordbävning och bränder, men idag står den stadigt och stolt framför torget Santa Maria.

Den största branden inträffade under 1936 och höll på att ödelägga hela kyrkan.

Utifrån ser kyrkan inte särskilt märkvärdig ut, men kommer du väl in i kyrksalen är känslan en helt annan. Den generösa takhöjden bildar tillsammans med de vackra takvalven och de färgglada mosaikfönstren ett mäktigt första intryck.