Sagrada Familia

Det går knappt att nämna Barcelona utan att säga något om stadens berömda kyrka Sagrada Familia i samma mening. Denna ständiga byggarbetsplats har varit förknippad med staden ända sedan bygget påbörjades 1882.

Skapad av arkitekten Antoni Gaudi

Arkitekten av den säregna kyrkan är ingen mindre än Antoni Gaudi, som lämnade efter sig ett imponerande livsverk som numera präglar Barcelonas arkitektur. Utöver Sagrada Familia ligger även Gaudi bakom byggnadsverk såsom Casa Mila/La Pedrera, Casa Batlló och inte minst den omtalade parken Park Guell.

Kyrkans egentliga namn är egentligen Temple Expiatori de la Sagrada Família vilket kan översättas från katalanska till ”Heliga Familjens Botgöringstempel”. Trots att bygget har pågått så länge dröjde det fram till den 7 november 2010 innan kyrkan officiellt invigdes av påven Benedictus XVI.

Kyrkan ska vara helt klar år 2026

Sagrada Familia ägs av en privat katolsk stiftelse och den formella förklaringen till att kyrkan ännu inte är färdigställd är att de enda pengarna som bekostar bygget är privata donationer samt inträden till kyrkan. Gaudi själv hade dock inte bråttom att bygga klart kyrkan, tvärtom. Han lär istället ha haft ambitionen att kyrkan skulle ta flera hundra år att bygga klart. En av de delar som ännu inte har påbörjats är det centrala kyrktornet som planeras att bli över 170 meter högt.

Planen har länge varit att kyrkan ska vara helt klar år 2026, men med tanke på att kyrkan började byggas år 1882 lär ingen vara förvånad eller upprörd om det dröjer längre än så. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!