Park Guell

Du bör inte lämna Barcelona utan att åka till Park Guell, en park som inte liknar något du tidigare har sett. Här hittar du färgglad mosaik, snygga skulpturer och det bästa av modernismen samlat på ett berg med utsikt över hela Barcelona.

Skulle bli ett bostadsområde

Här kan du promenera runt i en egen liten fantasivärld bland stora ödleskulpturer, en storslagen vit trappa upp till det som var tänkt att vara en övertäckt saluhall och två märkliga portvaktsstugor precis vid ingången. Under tiden parken började byggas var Barcelona en modern och myllrande storstad, framtidsentusiasmen sprudlade och ekonomin blomstrade med hjälp av industrierna.

Grundtanken med Park Guell var inte alls att bygga en park, utan snarare att skapa ett av Barcelonas mest exklusiva bostadsområden.

Parken är namngiven efter affärsmannen Eusebi Guell, som i början av nittonhundratalet köpte upp två bondgårdar på berget Mont Pelat. Här ville han sälja 60 triangelformade tomter om 2.500 kvadratmeter styck. För att öka områdets popularitet anlitade han konstnären Antoni Gaudi för att formge de konstverk som idag är parkens huvudattraktioner. Gaudi var själv bosatt på området mellan 1905-1926.

Gaudi fick kritik för konsten

Gaudi anställde i sin tur ett helt gäng arbetare som fick i uppgift att slå sönder porslin och kakelplattor. Materialet användes sedan för att skapa de konstverk som besökarna idag får se. Under tiden parken byggdes fick Gaudi en del kritik från den lokala pressen, och så småningom fick Guell överlåta hela projektet till Barcelona stad eftersom projektet inte bar sig ekonomiskt. Idag är parken världskänd och verken fungerade senare som inspirationskälla för konstnären Miró.

Andra kända verk av Gaudi är Europas kanske mest omtalade kyrka La Sagrada Familia, det unika pepparkaksliknande huset Casa Batlló och La Pedrera med dess berömda takterass.