Parc de la Ciutadella

New York har Central Park, London har Hyde Park, Berlin har Tiergarten och Barcelona har Parc de la Ciutadella. Ingen storstad är komplett utan en grön oas där besökarna för en stund kan koppla bort stadens brus.

Barcelonas största park

Till Parc de la Ciutadella, eller Ciutadellaparken på svenska, kommer både lokalbor och turister, vissa för att aktivera sig och andra för att ta det lugnt. Parken är centralt belägen och ligger på ett område där stadens befästning/citadell tidigare låg, vilket förklarar namnet Parc de la Ciutadella. Citadellet revs för att istället ge plats för en ny parkanläggning och faktum är att arkitekten Fontserè hämtade en del av sin inspiration från just Central Park på andra sidan Atlanten.

Även Gaudi hade ett finger med i arbetet, eftersom han var med och designade designen på den omtyckta fontänen “Cascada” som är ett av parkens signum.

Från början var tanken att parken skulle ha utformningen av en hästsko, men i samband med att världsutställningen hölls i Barcelona 1988 fick planerna modifieras till den idag ganska klassiska utformningen. Idag är Parc de la Ciutadella Barcelonas största park.

En uppsjö av sevärdheter

I Ciutadellaparken finns en uppsjö av sevärdheter och aktiviteter att ta tillvara på för den som vill. En av de mest kända byggnaderna är Castell dels Tres Dragons, de tre drakarnas kastell, en tegelbyggnad som idag rymmer det Zoologiska museet. Precis bredvik kastellet ligger den vackra vinterträdgården “Hivernacle”, en byggnad av stål och glas, vilken under sommartid rymmer ett mysigt café.

Ett annat besöksvärt stopp är byggnaden “Umbracle”, ett stort växthus som huserar ett stort antal tropiska plantor. En annan välkänd byggnad i parken är det geologiska museet. Gillar du djur bör du ta dig till Barcelonas Zoo, vilket är ett välbesökt område i parken. Djurparken invigdes 1892 och har sedan dess varit ett uppskattat utflyktsmål, särskilt för barnfamiljer.

I övrigt finns rymmer parken pingisbord, en lekplats och även en liten konstgjord sjö där det finns möjlighet att ta en tur med roddbåtar. Under sommaren kommer många besökare hit för att lyssna på de kostnadsfria jazzkonserterna som hålls i parken. Till Ciutadellaparken kommer du enklast med gul eller röd tunnelbanelinje, satsa på stationerna Ciutadella/Vila Olímpica och Arc de Triomf.