Palau Guell

Är du intresserad av arkitektur, och framför allt modernistisk sådan, är Barcelona ett riktigt paradis att komma till. Staden är vida omtalad för sitt utbud av intressanta byggnader och många av dem har vi arkitekten Antoni Gaudi att tacka för. Denne talangfulla mans fantasifulla skapelser har kommit att bli ett av Barcelonas främsta signum.

Ett av Gaudis allra första uppdrag som arkitekt var ingen liten historia och resulterade i ett palats. Uppdragsmannen hette Eusebi Guell och var en välbärgad handelsman som hade en vision om ett stadspalats. Byggnaden är känd som Palau Guell, eller Guell-palatset, och ligger ett stenkast från det kända turiststråket La Rambla i stadsdelen Raval.

Palats med Gaudis kännetecken

Palatset, som byggdes mellan 1886-1890, är en konstnärlig dröm med detaljer i varenda vrå. Utifrån sett påminner byggnaden om ett venetianskt palats. Mest utmärkande är de två ovalformade och vackert dekorerade grindarna på markplan. Här kunde ekipage med häst och vagn köra rakt in. Hästarna leddes ner till stallet, medan gästerna tog trapporna upp till husets övriga våningar.

En annan utmärkande detalj på utsidan av palatset är givetvis de för Gaudi typiska skorstenarna dekorerade med keramik, totalt 20 stycken till antalet. Färgerna och formerna är som tagna från en sagobok. En av skorstenarna ser ut som en regnbågsfärgad glasstrut, en annan som en julgran - taket är som ett enda stort utomhusgalleri.

Populär sevärdhet - med lång kö

Inne i palatset finns oräkneliga detaljer att titta på och beundra, men juvelen i kronan är och förblir den enorma salongen vilken mäter inte mindre än 17 meter på höjden. Taket bildar en kupol och visst lyckades Gaudi med Guells ambition att skapa ett minnesvärt palats, vilket fick gästerna att dra efter andan.

Det omtalade palatset blev listat som världsarv av Unesco 1984. Sedan dess har byggnaden genomgått en omfattande renovering, vilken ledde till en nyöppning 2011. Palatsen är, liksom Gaudis övriga verk, en populär sevärdhet. Bered dig på långa köer!

Andra verk signerade Gaudi kan ni läsa mer om här: Casa Mila, Casa Batlló och Park Guell.