Palau de la Música Catalana

Barcelona är en stad som går i kulturens och arkitekturens tecken. Antoni Gaudis säregna byggnadsverk har kommit att bli en symbol för staden, men det finns också andra arkitekter som har varit med och satt sin prägel på stadens sevärdheter.

Ett världsarv sedan 1997

En av dessa är den spansk-katalanska arkitekten Lluís Domènech, som skapade Barcelonas konserthus Palau de la Música Catalana. Namnet kan översättas till den katalanska musikens palats. Och visst lever namnet upp till sitt rykte! Interiören är som tagen från ett slott från en saga, i de här omgivningarna skulle Askungen lätt kunnat ha sin bal.

Byggnaden uppfördes under början av 1900-talet, närmare bestämt mellan åren 1905 - 1908. Konserthuset är sedan 1997 upptagen på Unescos världsarvslista och är numera en av Barcelonas mest uppskattade byggnader.

Kritiserat för sin akustik

Trots all sin prakt och prålighet lyckades inte arkitekten Lluís Domènech skapa den nödvändiga akustik som kan förväntas av ett konserthus. Musikpalatset blev tvärtom rejält kritiserat för sin dåliga akustik och under slutet av 1920-talet gick diskussionerna heta om byggnaden faktiskt skulle rivas. Den fick dock stå kvar och efter en renovering lever akustiken upp till förväntningarna.

I palatset finns sex olika rum, vart och ett med sin unika karaktär och funktion. Det mest uppskattade rummet är utan tvekan den stora konserthallen “La Sala de Conciertos”. Hela rummet badar i ljus och taket är utformat som ett enormt konstverk, där det solformade takfönstret utgör kronan på verket. Det lilla palatset “Petit Palau” är ett mindre konserthall, tillägnad kammarkonserter eller mindre konserter i allmänhet. Körens repetitionslokal kallas för La Sala de Ensayo del Orfeó Català, utöver att fungera som replokal används också rummet för föreläsningar och presentationer. De tre övriga rummen i musikpalatset fungerar som allt från mötesrum till allrum.

Palau de la Música Catalana ligger på gatan Palau de la Música, 4-6.