Montserrat

Under ett besök i Barcelona kan du räkna med de bästa möjliga upplevelserna samlade i en och samma stad. Här finns en inbjudande badstrand mitt i city, utsökta matmöjligheter, berömd shopping, spännande historiebeskrivningar och inte minst konstverk berömda över hela världen.

Du som söker storslagen natur och mäktiga bergsvyer behöver inte heller gå lottlös i Barcelona, detta tack vare det berömda berget Montserrat. Berget ligger drygt 3 mil utanför staden och lämpar sig utmärkt för en halvdagsutflykt. Det katalanska namnet Montserrat kan översättas till något i stil med “det sågade berget” på svenska. Namnet är en bra beskrivning för den märkligt avsågade formen på bergstopparna.

Berget är ett naturreservat

Berget, som är en del av ett naturreservat, är ett uppskattat besöksmål för alla typer av resenärer. Vissa kommer hit enbart för de vackra vyerna, en del kommer hit för att ta del av de fina vandringslederna, medan andra väljer att åka hit av religiösa och historiska skäl.

Området har varit en betydelsefull religiös plats under flera århundraden, vilket förmodligen började i samband med att det restes ett tempel till kärlekens gudinna Venus ära. Långt senare bosatte sig eremitmunkar här uppe och kristendomen kom att ta över de romerska gudarna.

Runt år 1000 e.Kr. uppfördes ett litet kloster till Santa Marias ära och pilgrimer började vallfärda till Montserrat för att uppleva jungfruns mirakel. Efter tragiska krig och andra tråkigheter är statyn av den berömda Santa Maria de Montserrat, vilken står inne i klostret “The sanctuary of the Virgin Mary of Montserrat”, åter igen en stor anledning till att besökare vallfärdar till berget. Montserrat är även välkänt för dess gosskör som har funnits ända sedan 1300-talet, vilket gör den till en av de äldsta gosskörerna i Europa.

Åk linbana upp till berget

Föredrar du vandringar framför helgon och kloster finns det flera olika vandringar med varierande svårighetsgrad. Den mest utmanande av dem är leden till Sant Jeroni, det vill säga den högsta punkten på Montserrat (1.236 meter över havet). Når du toppen under en klar och molnfri dag sägs det att du kan se ända bort till Mallorca. Föredrar du ett bekvämare sätt att ta dig upp mot de höga bergstopparna rekommenderas en tur med linbanan, så kallad Aeri, vilken tar dig upp till toppen på bara fem minuter. Utsiktsbelöningen som väntar är storslagen.

Det finns flera olika sätt att ta dig till Montserrat, varav en av de enklare varianterna är att ta ett FGC-tåg från Barcelona-Plaça Espanya. Det går också organiserade heldagsutflykter med buss från Barcelona.