Casa Batlló

Den världsberömda katalanska arkitekten Antoni Gaudi låg inte på latsidan under sitt yrkesverksamma liv. Han skapade den ena världsberömda byggnaden efter den andra och när du besöker Barcelona kommer du ha fullt upp med att beundra hans konstverk.

De byggnader Gaudi skapade påminner ofta mer än just surrealistiska konstverk än byggnader.

Storslaget verk av Gaudi

En av Gaudis byggnader som ofta återges på vykort från Barcelona är Casa Batlló på Passeig de Gràcia i stadsdelen Eixample. Detta hus går i Spanien under smeknamnet “Casa dels ossos”, det vill säga huset av sten. Anledningen är att fasadens nedre två plan påminner om skelettben. De övre våningarna fylls sedan på med färgglad mosaik, unika balkonger och ett drakliknande tak som skulle passa i vilken modern prinsesshistoria som helst.

Ritades som bostadshus

Precis som Casa Mila/La Pedrera ritades Casa Batlló som ett privat bostadshus. År 1900 anlitades Gaudi av den välbärgade industripampen Josep Batlló Casanovas för att designa dennes och familjens bostad. Det stod redan ett hus på tomten vilket egentligen skulle rivas, men under processen bestämde sig Batlló för att istället renovera det gamla huset. Gaudi tog sin uppgift på allvar och gjorde en totalrenovering av husets inre, vilket slutade med att inget rum är det andra likt. En gemensam nämnare fanns dock, det skulle finnas så få raka linjer som möjligt. Batlló blev uppenbarligen så nöjd att han rekommenderade vidare Gaudi till sin bekant Mila, och resten är historia.

Idag fungerar huset som ett museum och är även upptagen på UNESCOS världsarvslista. Museet har öppet året om och under besöket kan du få veta många spännande detaljer om byggnaden med hjälp av en audioguide. Interiören är numera återställd till originalskick med bland annat välvda tak och inbyggda eldstäder.