Camp Nou

Barcelona har länge förknippats med fotboll och inte minst med klubben FC Barcelona. Ett besök på lagets hemmaarena Camp Nou lever upp till förväntningarna om att vara en upplevelse utöver det vanliga. Den enorma arenan kan med sina 250 x 220 meter titulera sig Europas största arena och kan ta emot nästan 100.000 sittande gäster.

Fotboll i absoluta världsklass

På den imponerande arenan har storspelare som Johan Cruyff, Lionel Messi, Andres Iniesta och inte minst våra egna storspelare Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic delat med sig av fotbollsmagi iklädda klubbens färger blått och rött.

Arenans namn Camp Nou är katalanska och kan översättas till ”nya fältet”. I takt med att fotbollsintresset växte i Barcelona efter det spanska inbördeskriget behövde den gamla hemmaplanen Camp de Les Corts en ny efterträdare på grund av utrymmesbrist. Bygget av “det nya fältet” invigdes i mars 1954 och öppnade inför säsongen 1957. Tanken var från början att arenan skulle få heta Estadi del FC Barcelona, men namnet Camp Nou uppskattades mer och så fick det bli. Arkitekterna Francesc Mitjans and Josep Soteras, i samarbete med Lorenzo García-Barbón, lyckades skapa en arena som numera är känd över hela världen.

Inte bara fotboll på arenan

Även om Camp Nou främst är kopplat till fotboll hålls massor med andra evenemang och konserter här, några av de mest kända artisterna som har rockat loss på stadion är Michael Jackson, U2 och Bruce Springsteen. I början av åttiotalet hölls också en mässa här med den dåvarande påven Johannes Paulus II. Publikrekordet hittills är imponerande 120.000 åskådare, vilket uppnåddes i en kvartsfinal av Europacup 1986 i en match mellan FC Barcelona och Juventus.

På området finns också ett uppskattat museum tillhörande arenan, där du som besökare kan lära dig mer om klubben och arenan genom åren.