Fakta om Lissabon

 • Huvudstad

  Lissabon
 • Valuta

  Euro (EUR)
 • Språk

  Portugisiska
 • Folkmängd

  10 320 000
 • Tidsskillnad

  -1 timme

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Pizza
ca 80:-

1,5 liter vatten
ca 5:-

Prisexempel från Funchal

Bra att veta

 • Boka hyrbil

  Du kan förboka hyrbil genom oss.

  Läs mer om hyrbil i Lissabon här.

 • Resa med barn

  Lissabons Akvarium, Oceanario de Lisboa, ligger i det före detta Expo-området Parque de Nacões och är ett bra utflyktsmål för barnfamiljer. Här finns över 450 vattenlevande arter och flera klimatzoner är representerade.

  Lissabons zoologiska park, Jardim Zoológico, ligger mitt i staden och här finns över 350 arter från världens alla hörn att beskåda. Hit tar du dig enkelt med hjälp av spårvagn, tunnelbana eller buss.

  Tänk på att det kan bli väldigt varmt i staden under juli och augusti.

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Lissabon går med reguljärt flyg till Aeroporto de Lisboa, vilket innebär att du kan boka en resa med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Restauranger och nöjen

  Som alla storstäder erbjuder Lissabon ett stort utbud av restauranger, både med portugisiska specialiteter och internationella rätter på menyn. Dessutom finns i många stadsdelar ett bra urval av restauranger med spännande mat från de forna portugisiska kolonierna som Kap Verde, Brasilien och Moçambique. Sida vid sida med trendiga raw food-caféer.

  Att dricka portvin efter maten är mycket vanligt i Portugal. Hos Solar do Vinho do Porto, ett portvinsinstitut i Barrio Alto, finns över 150 portvinssorter tillgängliga för provsmakning.

  Lissabon är en internationell storstad med en uppsjö av nöjesalternativ för alla smakriktningar. Bairro Alto, den gamla stadsdelen, och Alfama har många restauranger och barer. Här hittar du också musikbarer med fadosångare, den mest typiskt portugisiska musiken. Madragoa och Graça är andra stadsdelar med ett spirande nöjesliv.

  Ett annat populärt shopping- och nöjesområde är Doca do Santos eller bara "Docas". Området ligger under bron Ponte 25 de Abril intill Tejo-floden. I ombyggda gamla hamnmagasin finns trendiga barer, restauranger, caféer och diskobarer. Här kan du äta lunch och strosa på dagtid eller äta middag och roa dig på kvällstid. På kort avstånd från Docas ligger flera diskotek på rad, alla med sin egen stämning och atmosfär. Under vinterhalvåret är nöjeslivet koncentrerat till fredag-lördag medan det sommartid är mycket folk som rör sig i Docas under veckans alla kvällar.

 • Shopping

  I Baixaområdet runt Rossiotorget och på Avenida da Liberdade ligger många kläd- och skobutiker. Lissabon har några riktigt fina shoppingcenter. Ett av de största, Centro Colombo ligger intill Benficastadion. Centro Vasco da Gama vid entrén till "Nationernas Park" är ett annat. Båda centren har över 100-talet butiker, 30-talet restauranger, biosalonger etc.

  Skor, väskor, vin samt hantverk i skinn och keramik tillhör de saker som det lönar sig att köpa i Lissabon.

 • Sol och bad

  På Lissabonkusten kan du få en semester med både storstadskänsla och skönt strandliv. Att göra en utflykt till badorterna vid kusten tar bara 20 minuter med pendeltåg från huvudstaden. I eleganta Estoril finns fina sandstränder, kasino, många barer och fina fiskrestauranger. Klassiska Cascais omvandlades från fiskeby till populär badort redan på 1870-talet.

 • Ta sig runt

  Det finns gott om allmänna kommunikationsmedel i Lissabon: bussar, tunnelbana, spårvagn, pendeltåg, färjor och bergbana.

  Från flygplatsen finns två flygbusslinjer, den ena till Cais do Sodré och den andra mot Avendia José Malhoa i finanskvarteren. Det är även möjligt att åka tunnelbana och lokalbussar in till centrum, tunnelbanan tar ca 20 minuter.

  I centrum är det spårvagn som gäller, även om det inte går så fort upp och ned för de kuperade gatorna. Spårvagnslinje 28 trafikeras ofta av de klassiska gula vagnarna och är perfekt för sightseeing eftersom den trafikerar både Alfama, Baixa och Bairro Alto.

  Lisboa Card ger obegränsat åkande med de allmänna kommunikationerna, inträde till över 20 museer och rabatt till en rad andra sevärdheter. Kan förbeställas på www.lisboacard.org

 • Upplev mer

  MAAT, Museum of Art, Architecture & Technology, Lissabons nya konstmuseum invigdes 2016 och är en modern skapelse av den brittiska arkitekten Amanda Levante. Ligger i Belém nere vid floden och är väl värd ett besök både för den spektakulära arkitekturens och de intressanta utställningarnas skull.

  Belém är en stadsdel med många caféer, restauranger, monument och museer. Här ligger bl a Jeronimuskyrkan, Jeronimusklostret samt Henrik Sjöfararen-monumentet samt Vagnsmuseet med Europas mest förnäma samling av antika vagnar gjorda i trä och förgyllning och Marinmuseet med stark anknytning till Portugal spännande historia som upptäckarnation. Detta är en stadsdel som har mycket att erbjuda för den kulturellt intresserade.

  Vik en kväll åt fado! I Bairro Alto finns de bästa klubbarna, bland de mest kända är Adega Machado, men sök dig också in i de trånga gränderna där du hittar en hel del spännande fado.

  Gå upp till Miradouro de Santa Lucia i Alfama en morgon. Se båtarna lämna staden längs floden Tejo och njut stilla av utsikten medan Lissabon sakta vaknar till liv.

 • Viktig information

  Valuta och kreditkort
  Euro (EUR). Kreditkort accepteras på de flesta ställen. För mer information om valuta och växelkurs kontakta din bank eller växlingskontor.

 • Transfertid

  Transfer erbjuds inte.