Fakta om Gdansk

 • Huvudstad

  Warszawa
 • Valuta

  Polska Zloty (PLN)
 • Språk

  Polska
 • Folkmängd

  ca 582 378
 • Tidsskillnad

  0 timmar
 • Transfertid

  ca 20-40 min

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 4:-

Prisexempel från Warszawa

Bra att veta

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Gdansk går med reguljärt flyg till Gdansk Lech Walesa-flygplatsen, vilket innebär att du kan boka en resa med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men under resan når du TUI Service Center via TUI-appen, Min sida, sms eller telefon. Från två veckor före din avresa kan du ställa frågor via appen eller Min sida på webben.

 • Invånarantal

  Ca 582 378 invånare i Gdansk. I Sopot bor ca 37 683.

 • Adapter

  230V. Adapter behövs inte.

 • Resa med rörelsehinder

  Kollektivtrafiken i Gdansk, Sopot och Gdynia har stationer med ramper och hissar och reserverade säten ombord på bussar och tåg. Gdansk är en gammal medeltidsstad men stora delar, inklusive Stare miasto, är uppbyggda efter andra världskriget. Det går bra att ta sig fram med t ex rullstol i staden, men vissa gator består av kullersten och det kan förekomma nivåskillnader. Flera museum i Gdansk har ramper och hissar.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Valuta och kreditkort

  Złoty (zl). Det finns många uttagsautomater i centrala Gdansk. Kredit- och betalkort accepteras på de flesta hotell, restauranger och museum.

 • Transfertid

  Transfer erbjuds inte. Beräknad transfertid från flygplatsen är ca 30-40 min beroende på trafik.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Gdansk kan du förboka hyrbil genom oss. Så här bokar du hyrbil i Gdansk »

 • Ta sig runt

  Bil
  Från Gdansk tar det ca 20-30 minuter med bil till Sopot och till Gdynia ca 30-40 minuter.

  Tåg
  Det går pendeltåg mellan alla tre städerna. Med tåg tar det ca 15 minuter från Gdansk till Sopot.

  Cykel
  Längs med kusten och den 4 km långa sandstranden går det att cykla. Cykelvägarna går vid stranden och kantas av vacker natur och restauranger. Att cykla från Gdansk till Sopot tar ca 45-60 minuter.

 • Restauranger och nöjen

  Restauranger och mat
  Vill du äta ordentlig polsk husmanskost ska du besöka en mjölkbar, bar mleczny. Miljön kan påminna om en skolmatsal men här serveras mycket mat för pengarna. Klassiska polska rätter är zeberka (revbensspjäll), bigos (gryta med surkål, kött och svamp), chlodnik (kall rödbetssoppa) och pierogis (pastknyten som fylls med svamp, kål, kött eller ost)
  På senare år har flera mikrobryggerier i Gdansk öppnat egna restauranger där de serverar både enklare rätter och middagar till sin öl.

  I Polen finns en restaurangkedja, Green Way, som serverar vegetariska rätter och en del veganska. Det finns flera restauranger i Gdansk, en i Sopot och en i Gdynia.

  I Polen är det självklart populärt med glass på sommaren och man gör gärna sin egen glass i italiensk stil på caféer och restauranger. I Sopot finns det gott om glasskiosker.

  Nöjen och festivaler
  Eftersom både Gdansk och Sopot är populära semesterorter finns det gott om aktiviteter och event på somrarna. Även i Gdynia är nöjeslivet på topp under sommarmånaderna, här hittar du några av de bästa jazzklubbarna i Polen - i juli ordnas dessutom en stor jazzfestival som ofta har internationella artister och band.

  I Gdansk hålls en Shakespearefestival (juli/augusti) där skådespelarna tar plats direkt på huvudgatan Dluga. Föredrar du film framför teater kan du istället besöka Sopot i juli då ortens filmfestival drar igång, en del filmer visas på en stor duk mitt på nöjesgatan Monte Cassino. I slutet av Monte Cassino hittar du Skogsoperan, en amfiteater där den grönskande bokskogen blir kuliss till konserter.

 • Sol och bad

  Det finns en anledning till att området kallas Polska rivieran. Alla de tre städerna knyts samman av den 4 km långa stranden som består av ljus och finkorning sand. Dock är Sopot givetvis bästa valet att besöka om du vill ha en dag med sol och bad. Här är stränderna långgrunda och vattnet ofta lugnt. Vid stranden finns det gott om matserveringar, glasskiosker och annat kul.

  I Gdanskbukten sticker halvön Hel också ut med fina badplatser och dessutom bra vindsurfing. Till Hel kan du ta dig med färja eller tåg. Med färja tar det ca 2 timmar från Gdansk, med tåg ca 2 timmar och 30 minuter från Gdansk.

 • Resa med barn

  I Sopot är stranden långgrund och vattnet för det mesta lugnt. Under högsäsong finns det gott om livräddare stationerade på stranden. Längs med stranden i Sopot finns även en grönskande park där det finns lekplatser. Intill stranden finns ett badhus med en liten vattenpark och plaskpool för de allra yngsta.

  En bit från Gdansk finns den välbevarade riddarborgen Malbork, byggd på 1300-talet. Ca 30 minuter med tåg från Gdansk.

 • Missa inte detta

  Gdansk
  Det finns gott om guidade stadsturer som tar dig genom stadens historia.
  Westerplatte - här inleddes andra världskriget när den polska garnisonen besköts av tyska krigsfartyg. Idag finns bara ruiner kvar av barackerna men du kan besöka museet i vakthuset.
  Solidaritetscentrum - du hittar det i hamnen och det berättar om Polens frigörelse från det kommunistiska förtrycket. Här kan du lära dig mer om nationalhjälten Lech Walesa och se strejkarnas orginalplakat med slagord.
  Stare miasto - Gamla Stan i Gdansk - är visserligen återuppbyggt men det gjordes med målet att återskapa de distinkta Hansa-byggnaderna och de smala sidogatorna så det är fortfarande ett kvarter där du kan strosa bland caféer och bärnstensbutiker. Här ligger även Kosciol Mariacka, Mariakyrkan, världens största tegelkyrka.
  Malbork - en fint bevarad riddarborg från 1300-talet som du kan utforska på egen hand eller med guide.

  Sopot
  Oliwakatedralen - byggd 1594 och inredd med 23 altare i barockstil och en stor orgel vars pipor är dekorerade med rörliga detaljer i stil med änglar och liknande. Orgeln används varje dag för konserter. Katedralen är omgiven av en fin park.

  Gdynia
  Staden skiljer sig mycket från Gdansk och Sopot till utseendet. Det är en lite grå stil från Polens styre under Folkrepubliken (1939-1989) men numera finns en lång shoppinggata och ett livligt nöjesliv med flera jazzklubbar. I hamnen finns restauranger och våffelstånd.

 • Flygtid

  Ca 1 timme från Arlanda till Gdansk Lech Walesa-flygplatsen.

 • Avstånd

  Gdansk till Sopot: ca 12-15 km. Gdansk till Gdynia: ca 20-25 km.

 • Shopping

  I medeltidsgränderna i Gdansk finns det gott om bärnstensbutiker. Längs med huvudgatan i Gdansk, Dluga, finns både internationella och polska butiker. Gdynia har en 3 km lång shoppinggata, Swietojanska. I Sopot finns det begränsade shoppingmöjligheter.

  På sommaren hålls en stor marknad, Jarmark Dominikanski i Gdansk, vanligtvis ifrån slutet av juli till slutet av augusti. Då trafiken stängs av kan du i lugn och ro promenera bland loppisfynd och bokförsäljning, köpa mat och lyssna på musik. I Gdansk finns även en stor saluhall.

 • Upplev mer

  Leba ligger ca 2 timmar med bil från Gdansk. Här kan du se sanddyner som kan vara upp till 300 meter breda och 60 meter höga, det lilla ökenlandskapet på östersjökusten har fått agera Sahara i en rad filmer. Precis intill ligger nationalparken Slowianski som du kan utforska till fots eller på cykel längs de mysiga små skogsvägarna.

 • Tidsskillnad

  Ingen tiddsskillnad mellan Sverige och Polen.