Fakta om Amsterdam

 • Huvudstad

  Amsterdam
 • Valuta

  Euro (EUR)
 • Språk

  Nederländska
 • Folkmängd

  17 020 000
 • Tidsskillnad

  0 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 9:-

Prisexempel från Amsterdam

Bra att veta

 • Boka hyrbil

  Du kan förboka hyrbil genom oss.

  Läs mer om hyrbil i Amsterdam här.

 • Missa inte detta

  Van Gogh-museet är ett självklart besöksmål för de flesta som besöker Amsterdam vilket kan innebära långa köer. Ett tips är att antingen starta dagen här, museet öppnar kl 9, eller att gå hit en fredagkväll när museet är öppet ända till kl 22. På fredagkvällarna kan du, förutom att njuta av Vincent van Goghs färgstarka konst, även ta ett glas i baren och lyssna på musik.

  Vondelpark. Amsterdams gröna lunga i sydväst med lummig grönska, rullskridskoåkare, kaféer, gatuartister och ett filmmuseum.
  Holland Experience. Sittande i en bekväm fåtölj på en rörlig plattform får du genom tredimensionella filmbilder uppleva en hisnande 30-minutersresa genom Holland.

  Älskar du fotboll så ska du passa på att uppleva en Ajax-match här på hemmaplan, det är ett måste! Tänk på att det oftast är fullbokat så boka biljetterna i god tid hemifrån innan du åker hit.

  Gör ett besök på Heinekens bryggeri, enligt holländarna världens bästa öl, och lär känna dess historia. Missa inte heller att smaka på genever när du är i Amsterdam, det är Hollands nationaldryck med den traditionella enbärskryddningen.

  De Stijl heter den holländska konststilen som tog sin form på 1920-talet. Kännetecknas av klara linjer och enkla former som blev stilbildare för den abstrakta konsten. Gerrit Rietveld och Piet Mondrian var två hyllade konstnärer i gruppen. För att se bland annat verk av just Rietveld, besök det utmärkta Stedelijk Museum för modern konst och design.

  Besök Anne Franks hus, där den judiska familjen gömde sig under andra världskriget tills de blev upptäckta och Anne dog i koncentrationsläger. Hennes dagboksanteckningar är världsberömda och många vill åka hit, så räkna med köbildning.

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Amsterdam går med reguljärt flyg, därifrån tar du dig på egen hand till valt hotell.

  Tui har inga guider på resmålet men du når vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa till hemresedagen. Reslängden är flexibel, du kan boka både weekend, kortveckor och veckoresor.

 • Restauranger och nöjen

  Amsterdam har ett stort utbud av restauranger med all världens kök representerade, prova gärna indonesisk rijstaffel eller bitterballen – små friterade köttbullar och kryddstarka risbollar som serveras med senap. En enklare variant av tilltugg är patat frites som serveras med majonnäs i pappersstrut.

  Grand Café de Jaren, känt både för kaffet, ölen och den gästfria atmosfären.

  Haesje Claes, känt för sin vällagade holländska mat och en varmt informell atmosfär. Bordsbeställning rekommenderas.

  D´Vijff Vlieghen. Låt dig inte avskräckas av att namnet betyder "de fem flugorna". Här serveras eleganta måltider i holländsk tappning – det vill säga med märkbara inflytanden av både flamländsk husmanskost och importer från landets forna kolonier i Fjärran Östern. Även den eleganta 1600-talsmiljön motiverar ett besök.

  De Blauwe Parade är en klassisk geneverbar. Här upptäcker du att den traditionella enbärskryddningen av Hollands nationaldryck kan varieras på otaliga sätt.

  Det är när kvällen kommer som Amsterdam verkligen lever upp, särskilt under sommartid. Runt Leidseplein hittar du Stadsschouwburg (Stadsteatern) och andra teatrar, massor av cafeér, restauranger, biografer, casino samt Paradiso, ett modernt musiktempel i en omgjord kyrka, och De Melkweg. Både Paradiso och De Melkweg erbjuder ett extremt varierat musikprogram rock, pop, rap och världsmusik, inklusive världskända band och artister.

 • Shopping

  Amsterdam har otroligt många udda och roliga småbutiker och det öppnas nya hela tiden. De flesta ligger inom gångavstånd vilket gör shoppingrundan till ett trevligt nöje. Runt Damtorget finns de stora shoppinggatorna med välkända butikskedjor, här finns mode, skor och accessoarer. Vid Dam ligger även shoppinggallerian De Bijenkorf. På andra sidan av Damtorget fortsätter shoppinggatan, som nu går under namnet Kalverstraat.

  Där Kalverstraat mynnar ut i Muntplein hittar du Amsterdams kända Blomstermarknad. I växthus längs med kanalen hittar du alla möjliga sorters tulpaner, lökar, narcisser, liljor etc. Från Muntplein är det inte heller långt till Rembrandtplein, ett av stadens stora nöjescentrum med barer, uteserveringar, dansklubbar, hotell och restauranger.

  För exklusivare märkesshopping hittar du i Spiegelkvarteren på andra sidan bron från Rijksmuseum. Märkeskläder, smycken och skor hittar du i butikerna längs den fashionabla gatan P.C. Hoofstraat i museikvarteren.

  Den roligaste loppmarknaden håller öppet på Waterlooplein dagligen utom söndagar.

  En matsouvenir hem är aldrig fel! Besök någon av stans osthandlare och prova på en overjarige kaas, en mogen Gouda med fyllig smak. Eller en leidsekaas, Gouda med kummin. Gouda meikaas är lite vanligare, ung, frisk och krämig.

 • Turistskatt

  En turistskatt på 3–5 euro/ person och natt betalas direkt till hotellet vid ankomst. Gäller alla resenärer över 10 år.

 • Ta sig runt

  Amsterdam trafikeras av kanalbåtar, bussar, spårvagn och tunnelbana. Köp gärna ett Strippenkaartje, ett rabattkuponghäfte med 10 eller 15 kuponger, som gäller för buss, spårvagn och tunnelbana. Strippenkaartje kan du köpa på "Schipol Plazas" biljettkontor alternativt i biljettautomaterna vid järnvägsstationen. Det går även att köpa strippenkaartje ombord på bussarna eller spårvagnarna, men det är betydligt dyrare. I centrala Amsterdam kan du också åka taxi till rimlig kostnad.

  Ingenstans i Europa cyklar man så mycket som i Amsterdam. Här finns över en halv miljon cyklar. Ett trevligt sätt att utforska staden är att själv sätta sig på cykelsadeln. Det finns mängder av cykeluthyrningar. Rent-A-Bike Damstraat hyr ut cyklar och har guidade turer på tre till sju timmar, där guiden cyklar i täten och på ett kul sätt visar sitt Amsterdam.

  Ett annat populärt sätt att ta sig runt är med båt längs med kanalerna. Ta populära museibåten – Museum Line – som utgår från Amsterdams centralstation. Båten stopp vid bland annat Anne Franks hus, Riksmuseet, Blomstermarknaden och Sjöfartsmuseet. Biljetten gäller hela dagen och du kan därför hoppa på och av när det passar.

  I Amsterdam finns – precis som i Stockholm och andra nordiska städer – även Hop on, Hop off-bussar som kan kombineras med guidade kanalbåtturer.

 • Resa med rörelsehinder

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Valuta och kreditkort

  Euro (EUR). För mer information om aktuell valutakurs kontakta din bank eller växlingskontor. De flesta kreditkort accepteras, men vissa köpställen tar ut en avgift när du betalar med kreditkort och vissa tar inte emot American Express. Gott om uttagsautomater.