Brela

Brela är en naturskön badort på Makarska rivieran i södra Kroatien. Den här lilla fiskebyns centrum utgörs huvudsakligen av en småbåtshamn. Här hittar du mysiga krogar med uteserveringar med vykortsliknande vyer.

Brela är mindre än närmaste grannen Baska Voda men allt du behöver för en solsemester finns här ändå.

Sagolik inramning i Brela

Brela har på senare år vuxit i popularitet. Det beror till stor del på den sagolika naturen; Stenhusen, de doftande pinjeträden, cypresserna, det kristallklara havet mot bergskedjan Biokovo i bakgrunden. Det kristallklara turkosa vattnet har vi redan nämnt. Även stränderna är fantastiska med sina runda mjuka klapperstenar.

Under åren har flera stränder i Brela fått den internationella utmärkelsen “Blå Flagg” som ges till badplatser som utmärker sig extra vad gäller rent vatten och rena fina stränder.

Symboler för hela Kroatien

I Brela finns stränder som inte bara är symboler för orten utan för hela Kroatien exempelvis den lilla klippön “Kamen Brela”. Den ligger i den norra utkanten nära stranden Podrače som även den är en fantastisk plats att bada på. Ett hundratal meter söder om Kamen Brela finns en av de finaste stränderna längs Makarska rivieran: “Punta rata”. Det är en bred klapperstensstrand som 2004 blev utsedd av Forbes till en av världens 10 vackraste stränder.