Trogir

Kroatien har enormt många historiska pärlor värda att besöka, den ena sötare och charmigare än den andra. Staden Trogir, och specifikt den gamla stadskärnan, hör definitivt till denna samling. Staden ligger belägen drygt tre mil väster om den betydligt mer kända staden Split i södra Kroatien.

Trogirs historia sträcker sig ända tillbaka till 200 f.Kr. då grekerna skapade en bosättning i området. Senare erövrades Trogir av romarna och så småningom blev staden en betydelsefull hamnstad i provinsen Dalmatia. Efter romarriket fall har olika styren avlöst varandra, den period som har präglat stadens utseende mest inföll under styret av republiken Venedig vilket varade i flera hundra år. Under den här tiden byggdes flera av Trogirs mest kända byggnader.

Trogir stadskärna - ett världsarv

Stämningen och atmosfären i Trogir tilltalar både semesterfirare och lokalbor. En del av charmen består i att den gamla stadskärnan ligger avskärmad på en liten ö mellan fastlandet och den större grannön Čiovo. Den historiska stadskärnan är bilfri och består av en inbjudande potpurri av röda tegeltak, gamla byggnader i sten, gator av kullersten, gamla befästningar, vajande palmer och stolta kyrktorn - allt omgivet av blått hav och båtar längs kajerna.

Utflykt rik på historia och kultur

Bebyggelsen i den äldre stadskärnan är en perfekt mix av de olika tidsperioderna, vilka var och en har satt sin prägel på staden. Detta bekräftas också av Unesco, som utsåg Trogir till kulturarv år 1997. En av sevärdheterna i byggnadsväg är det stora Ćipikopalatset, vilket egentligen består av två olika byggnader i romansk stil. En annan byggnad värd att kika närmare på är den vackra domkyrkan Sankt Laurentius katedral, vilken ligger i den gamla stadskärnans östra del.

Om du ändå befinner dig i närheten av Split och är intresserad av historia är ett tips att ta dig till Diocletian's Palace. Detta omtalade palats är ett välbevarat romerskt byggnadsverk vilket precis som Trogirs gamla stadskärna finns upptaget på Unescos världsarvslista.