Diocletian's Palace

Att gå omkring i Diocletian's Palace (“Diocletianus palats” på svenska) inne i Split känns stundtals som att gå omkring i en antik filmkuliss. Med tanke på att flera av filmscenerna från succéproduktionen Game of Thrones spelades in i det aktuella palatset lär även filmteamet ha blivit imponerade av de romerska lämningarna.

Det drygt 30.000 kvadratmeter stora palatset är värd sin titel som Split mest populära sevärdhet. Till skillnad från många andra romerska byggnadsverk som numera ligger i ruiner är det här palatset en av de mest välbevarade romerska byggnaderna i världen.

Spännande historia och arkitektur

I Diocletianus palats kan du spatsera omkring och känna historiens vingslag från ett imponerande byggnadsverk, vilket lät uppföras av den romerska kejsaren Diocletianus. Arkitekturen är imponerande och ger historiker en välbevarad bild av stadsplaneringen under den aktuella tidsepoken.

Den här gamla del av staden Split påbörjades i slutet av 200 e.Kr. En del av palatset kom även att fungera som privat bostad för kejsaren, vilken även fick namnge palatset. Efter kejsarens död fick palatsets funktion anpassa sig efter rådande politiska omständigheter, vilket bland annat ledde till att stadens befolkning stundtals fick söka skydd i palatset i samband med stora räder mot staden.

Klassas som världsarv av UNESCO

Trots att palatset i stora delar är välbevarat är några av byggnaderna förstörda av tidens rand. Som exempel kan nämnas att det från början fanns tre tempel inhysta i palatsområdet: Jupiters tempel samt Venus och Kybeles tempel. Idag står bara Jupiters tempel kvar, vilket också var det största av de tre templen. Här fanns också en akvedukt vilken försåg palatset med färskvatten. Denna förstördes ett par hundra år efter uppbyggnaden av goterna.

Är du historiskt intresserad bör ett besök i palatset verkligen prioriteras under en vistelse i Split. 1979 blev Diocletian's Palace upptaget på UNESCO:s världsarvslista, vilket bekräftar dess historiska särställning.