Zlatni Rat Beach

Inför vår familjesemester till Kroatien finns det en specifik strand jag har suktat efter i åratal. Bilderna jag har sett i olika resemagasin visar ofta vackra flygbilder tagna uppifrån på en ljus strandremsa omgiven av turkost och kristallklart vatten.

Den aktuella stranden heter Zlatni Rat Beach vilket kan översättas med “Guldhornet” eller “Golden Horn” och ligger vid orten Bol på den omtyckta ön Brac i semesterparadiset Kroatien. Wow-upplevelsen, utöver bilderna som är tagna ovanifrån, består i att själva stranden faktiskt byter form varje dag, beroende på vågornas riktning och övriga naturkrafter.

Stenstrand med kristallklart vatten

Den vita färgen, som lätt kan misstas som sandstrand på vissa bilder, kommer från de tusentals vita och lena småstenar som tillsammans bildar stranden. Zlatni Rat Beach är omgiven av svalkande skugga från barrskog och från stranden har badgästerna en bedårande vacker utsikt över sluttande berg och närliggande ö-silhuetter.

Den berömda strandtungan som sträcker sig ut i havet innebär att det finns två strandremsor av Zlatni Rat Beach att välja på, beroende på tycke och smak. För oss är valet självklart, med utsikt över horisonten får vi uppleva en minnesvärd solnedgång över en av Kroatiens mest berömda stränder.

Att besöka Zlatni Rat Beach - 3 tips

  1. Investera i ett par badskor, de finns att köpa i de flesta strandbutiker i Kroatien och ger en behagligare badupplevelse på Kroatiens stenprydda stränder.
  2. Har du småbarn med i sällskapet är ett tips att undvika stränderna under de allra varmaste timmarna under dagen. Sikta med fördel på att komma hit tidig morgon eller under eftermiddagen då det både är svalare och mindre folk.
  3. En stor parkering finns i anslutning till Zlatni Rat Beach och kostar drygt 100 SEK per dag. (Kommer du senare på eftermiddagen behöver du inte betala för parkering.)