Baska Voda

På den Makarska rivieran i Kroatien och bara 9 km norr om staden Makarska ligger badorten Baska Voda. Den före detta fiskebyn kallas för Makarskas lillasyster eftersom de båda orterna är ganska lika fast Baska Voda är lugnare och har ett mindre utbud av allting.

Pittoresk och mysig stadskärna

Namnet Baska Voda kommer från grekiska mytologin och syftar på att här fanns en plats med färskt källvatten som för tusentals år sedan försåg intilliggande bosättningar med vatten.

I början på 1910-talet byggdes en pir i Baska Voda vilket öppnade handeln mellan skärgården och fastlandet. Ortens första hotell öppnade på 30-talet och gjorde på så sätt Baska Voda känd som semesterort. Stadskärnan i Baska Voda är pittoresk med backar, smala gator och grönskande trädgårdar. Promenera längs den vackra hamnpromenaden där de flesta restauranger och barer finns.

Gott om aktiviteter i Baska Voda

I Baska Voda kommer du inte sakna aktiviteter.

Hitta din egen favoritstrand och bada, snorkla eller dyk i kristallklart vatten. Förutom de mest centrala badplatserna finns här många vidsträckta och vackra klapperstensstränder och badvikar. Till dem kan du ta dig antingen genom att promenera eller hyra cykel, något som väldigt många gör.

Här finns det många fina cykelvägar i både nordlig och sydlig riktning. I norr har Baska Voda växt ihop med badpärlan Brela. Det är populärt att cykla mellan Makarska och Brela, en sträcka på ca 12 kilometer som går nära havet. Missa inte den prisbelönade vackra stranden Punta Rata i Brela. För dig som vill pausa lite från sol och bad finns här ett intressant arkeologiskt museum med romerska föremål. Kyrkan Sankt Nicholas (seglarnas och resenärernas skyddshelgon) från 1889 och St Laurentius kapell från 1750.