/Kroatien

Mat, kultur och natur i Dalmatien

av Emelie, Content Coordinator, Stockholm

Visst är stränderna härliga i Kroatien men passa också på att upptäcka mer av landet. Några av mina favoritställen är den vackra staden Trogir med sin fina katedral från slutet av 1100-talet och nationalparken Krka.

På landsbygden ca tre mil väster om Krka nationalpark ligger också en väldigt speciell och vacker gård. Har du möjlighet att besöka den (eller någon annan agriturismo) kan det varmt rekommenderas. Gårdens namn ”Kuca Dalmatinskog Pršuta” betyder ungefär Huset för Dalmatinsk rökt skinka. Familjen Roca som driver gården behandlar djur och råvaror med enorm omtänksamhet. Gladare och mer välmående grisar får man leta efter. Det märks i resultatet också, gårdens egen lufttorkade skinka, som hänger på tork i minst 18 månader, smälter i munnen. Husets vin passar perfekt att dricka till. Glöm inte att köpa med några godbitar hem från gårdsbutiken!

Utsikten från katedralen i Trogir. Utsikten från katedralen i Trogir.

Det här är bara några av alla vattenfall i Krka Nationalpark. Det här är bara några av alla vattenfall i Krka Nationalpark.

Gården Kuca Dalmatinskog Pršuta. Gården Kuca Dalmatinskog Pršuta.

Spenat och bönsallad, lufttorkadskinka, salami, skinkpaté, får- och getost. Mums! Spenat och bönsallad, lufttorkadskinka, salami, skinkpaté, får- och getost. Mums!