Kroatiska Lokrum

Bara en kvart med färja från Dubrovnik ligger den natursköna ön Lokrum. En perfekt utflykt för dig som vill pausa från stadens folkmyller i i några timmar. Lokrum är ett naturreservat med grönskande promenadstigar och härliga avskilda bad i laguner och vikar. Missa inte att bada i den lilla sjön ”döda sjön” som ligger på södra delen av ön. Sitt namn har sjön fått av att den är extra salt.

Och vill du testa ytterligare badplatser finns det vikar och klippbad runt hela ön. Ett av baden är speciellt populärt bland naturister.

Lokrum - en liten ö med rik historia

Enligt legenden förliste den engelska kungen Richard Lejonhjärta vid Lokrum på väg hem efter korstågen på 1100-talet. Kungen räddades av Dubrovniks invånare och som tack finansierade han bygget av stadens katedral. På Lokrum finns ett benediktinkloster från 1000-talet där Lejonhjärta lär ha sökt skydd då han förliste.

Här finns också ruinerna från en basilika i gotisk stil och ett kloster från 1400-talet.

Ta med picknick och njut av naturen

En botanisk trädgård omger klostret. Den anlades på 1800-talet av Maximilian Ferdinand av Habsburg och innehåller 500 olika typer av träd, blommor och växter från all världens hörn.

På norra öns högsta punkt ligger Fort Royal. Den byggdes av fransmännen 1806 men slutfördes av österrikarna, som hävde den kortvariga franska ockupationen. Härifrån har du en fantastisk utsikt över hela ön och Dubrovnik. Många som åker till Lokrum tar med sig picknick men det finns också en enkel restaurang på ön.