Fakta om Santa Maria

 • Huvudstad

  Praia
 • Valuta

  Kapverdisk escudo (CVE), Euro
 • Språk

  Portugisiska
 • Folkmängd

  ca 20 000
 • Elkontakt

  220 V, adapter behövs inte
 • Tidsskillnad

  -2 timmar
 • Transfertid

  ca 20 min

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Enkel middag
ca 120–150:-

1 liter vatten
ca 10:-

Uppskattat genomsnitt

Bra att veta

 • Flygtid

  Din restid beror på vilket flyg du väljer. Cirka 7 tim 40 min med direktflyg från Stockholm/Arlanda. Cirka 8 tim 45 min, inklusive teknisk mellanlandning på Kanarieöarna, från Köpenhamn.

 • Transfertid

  Från flygplatsen till Santa Maria är det cirka 18 km. Beräknad transfertid cirka 20 min. Boka busstransfer eller privat transfer med taxi eller minibuss. När du bokar resan ser du vilka transferalternativ som finns tillgängliga.
  Här kan du läsa mer om transfer »

 • Sol och bad

  Stränderna vid Santa Maria har ljus finkornig sand. Tidvis mycket höga vågor. Santa Maria-stranden är en kilometerlång finkornig sandstrand med begränsad strandservice. Inne i viken är vattnet kristallklart. Ponta Preta-stranden ligger väster om Santa Maria. Kite Beach, öster om Santa Maria, är den populäraste stranden för kite- och vindsurfing.

 • Upplev mer

  Ett paradis för kitesurfing, brädsurfing och vindsurfing. I santa Maria finns flera surfingcenter där du kan hyra utrustning, brädor och ta lektioner. Snorkling och enklare fisketurer längs kusten. Även möjlighet till djuphavsfiske.

  Karnevalen i månadsskiftet februari–mars. Exakta datum ej fastställt. Alla öar har sin karneval, den på São Vicente är den största.

 • Ta sig runt

  Avstånd
  Från Santa Maria till flygplatsen ca 18 km, Espargos ca 20 km och Palmeira ca 24 km.

  Kommunikationer
  Gångavstånd inom Santa Maria. Taxi från ClubHotel Riu Funaná till centrum ca 30:-. Taxi från Melia Dunas Beach Resort till centrum ca 50:-. Lokalbuss (oftast minibuss) finns mellan Santa Maria och huvudstaden Espargos, ca 10:-.

 • Resa med barn

  Stränderna är inte långgrunda. Höga vågor kan förekomma, särskilt vid stranden vid Riu Funaná.

 • Restauranger och nöjen

  Santa Maria har flera trevliga restauranger med varierande kök, från à la carte-restauranger som Chez Pastis och Atlantis till små lokala restauranger som Café Crioulo och Café Cultural. I utbudet hittar du både de kapverdiska, italienska, spanska, portugisiska och indiska köken.

  Santa Maria nöjesliv växer för varje år. Utelivet är koncentrerat till de centrala delarna. Det finns en hel del barer, beach clubs, glassbarer och klubbar som är öppna till långt in på natten. Under högsäsong kan du lyssna till livemusik varje kväll i veckan på någon av musikbarerna.

 • Shopping

  Det finns gott om småbutiker i Santa Maria, men deras utbud kan upplevas som begränsat. Butikerna håller öppet vardagar ca kl 8–13 och kl 15–20, lördagar kl 9–13, på söndagar är det mesta stängt men vissa småbutiker håller öppet.

 • Prisnivå

  I butik: 1 liter vatten ca 10:-, läsk (33 cl) ca 12:-.
  På restaurang: Öl (50 cl) 25:-, enkel lunch ca 75:-, enkel middag ca 120–150:-.

 • Invånarantal

  Bofasta på ön Sal: ca 20 000 personer.

 • Adapter

  220 V, adapter behövs inte.

 • Turistskatt

  I Kap Verde finns en hotell-/turistskatt på 2 EUR per dag/person (från 16 år). Skatten betalas till hotellet.

 • Resa med rörelsehinder

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Viktig information

  In- och utcheckning
  Här kan du läsa om in- och utcheckningsregler på hotellen »

  Valuta och kreditkort
  Kapverdisk escudo (CVE). Euro accepteras parallellt med Escudos som betalningsmedel på Sal.

  Det finns ett flertal banker, alla med uttagsautomat. Dessutom finns uttagsautomat på bensinstationen i Santa Maria och på vissa större hotell som ClubHotel Riu Funaná, Riu Palace Cabo Verde och Melia Dunas Beach Resort.

  Du kan ta ut pengar med de flesta bankkort, t ex VISA, VISA Electron och Maestro. American Express går väldigt sällan att betala och ta ut pengar med. Bankerna är normalt sett öppna kl 8–15 på vardagar. Vid kontantuttag tas en avgift på ca 35–150:- ut beroende på vilken bank du har hemma. De flesta restauranger och butiker accepterar inte kreditkort alls. Växla pengar kan du göra på hotellen och på bankerna.

  Mastercard fungerar normalt inte i uttagsautomater eller som betalkort på hotell, restauranger eller i affärer. Du som har Mastercard kan ta ut pengar på vissa bankkontor, en avgift på ca 150:- tillkommer. Giltigt pass krävs.

  Övrigt
  Strömavbrott förekommer liksom avbrott i vattentillförseln. Sandstormar förekommer i Kap Verde, i synnerhet under december–januari, vilket medför att sikten blir sämre. Med anledning av sandstormarna kan även utflykter komma att ställas in. Under samma period är vågorna ofta högre än normalt, vilket kan göra det mer riskabelt att bada.

  Du kan inte räkna med att sjukvården fungerar på samma sätt som i Skandinavien. Engelsktalande läkare finns, men allvarligare sjukdomar och olycksfall kan behöva behandlas i Europa. Det är därför viktigt att ha en omfattande reseförsäkring när du reser till Kap Verde.

  Den kommunala renhållningen i Kap Verde motsvarar inte skandinavisk standard och papperskorgar är sällsynta.

 • Pass och visum

  Pass: Allas pass måste vara giltiga minst sex månader efter hemkomst.

  Visumregler för medborgare i de nordiska länderna:
  För resor bokade under 2018 krävs visum. Visumkostnaden på cirka 250:- är dock inräknad i resans pris. Det du behöver göra är att fylla i ett webbformulär med inreseuppgifter, som inbegriper alla passagerares namn, födelsedatum, passnummer, nationalitet och passets sista giltighetsdatum. Formuläret finns på Min sida och du måste ha skickat in det senast 10 dagar före avresa. Skulle du inte ha gjort det behöver du själv erlägga en något högre visumkostnad (ca 300:-) kontant vid ankomsten till Kap Verde.

  För resor bokade från och med 1 januari 2019 ersätts visumkravet av en flygplatsskatt på cirka 310:-, som dock även den är inräknad i resans pris. För dig som resenär är den praktiska skillnaden inte så stor. Även du behöver fylla i webbformuläret med inreseuppgifter, som inbegriper alla passagerares namn, födelsedatum, passnummer, nationalitet och passets sista giltighetsdatum. Formuläret finns på Min sida och du måste ha skickat in det senast 10 dagar före avresa. Skulle du inte ha gjort det behöver du själv erlägga flygplatsskatten kontant vid ankomsten till Kap Verde.

  För medborgare i utomnordiska länder kan reglerna vara annorlunda och du måste själv ta reda på vad som gäller. Vänd dig i första hand till Kap Verdes honorärkonsulat i Stockholm med webbplatsen kapverdeskonsulatstockholm.webnode.se