Fakta om Sal

 • Huvudstad

  Praia
 • Valuta

  Kapverdisk escudo (CVE), Euro
 • Språk

  Portugisiska
 • Folkmängd

  539 560
 • Elkontakt

  220 V, adapter behövs inte
 • Tidsskillnad

  -2 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Enkel middag
ca 120–150:-

1 liter vatten
ca 10:-

Prisexempel från Santa Maria

Bra att veta

 • Flygtid

  Din restid beror på vilket flyg du väljer. Cirka 7 tim 40 min med direktflyg från Stockholm/Arlanda. Cirka 8 tim 45 min, inklusive teknisk mellanlandning på Kanarieöarna, från Köpenhamn.

 • Valuta och kreditkort

  Kapverdisk escudo (CVE). Euro accepteras parallellt med Escudos som betalningsmedel på Sal.

  Det finns ett flertal banker, alla med uttagsautomat. Dessutom finns uttagsautomat på bensinstationen i Santa Maria och på vissa större hotell som ClubHotel Riu Funaná, Riu Palace Cabo Verde och Melia Dunas Beach Resort.

  Du kan ta ut pengar med de flesta bankkort, t ex VISA, VISA Electron och Maestro. American Express går väldigt sällan att betala och ta ut pengar med. Bankerna är normalt sett öppna kl 8–15 på vardagar. Vid kontantuttag tas en avgift på ca 35–150:- ut beroende på vilken bank du har hemma. De flesta restauranger och butiker accepterar inte kreditkort alls. Växla pengar kan du göra på hotellen och på bankerna.

  Mastercard fungerar normalt inte i uttagsautomater eller som betalkort på hotell, restauranger eller i affärer. Du som har Mastercard kan ta ut pengar på vissa bankkontor, en avgift på ca 150:- tillkommer. Giltigt pass krävs.

 • Pass och visum

  Pass: Allas pass måste vara giltiga minst sex månader efter hemkomst.

  Visumregler för medborgare i de nordiska länderna:
  För resor bokade under 2018 krävs visum. Visumkostnaden på cirka 250:- är dock inräknad i resans pris. Det du behöver göra är att fylla i ett webbformulär med inreseuppgifter, som inbegriper alla passagerares namn, födelsedatum, passnummer, nationalitet och passets sista giltighetsdatum. Formuläret finns på Min sida och du måste ha skickat in det senast 10 dagar före avresa. Skulle du inte ha gjort det behöver du själv erlägga en något högre visumkostnad (ca 300:-) kontant vid ankomsten till Kap Verde.

  För resor bokade från och med 1 januari 2019 ersätts visumkravet av en flygplatsskatt på cirka 310:-, som dock även den är inräknad i resans pris. För dig som resenär är den praktiska skillnaden inte så stor. Även du behöver fylla i webbformuläret med inreseuppgifter, som inbegriper alla passagerares namn, födelsedatum, passnummer, nationalitet och passets sista giltighetsdatum. Formuläret finns på Min sida och du måste ha skickat in det senast 10 dagar före avresa. Skulle du inte ha gjort det behöver du själv erlägga flygplatsskatten kontant vid ankomsten till Kap Verde.

  För medborgare i utomnordiska länder kan reglerna vara annorlunda och du måste själv ta reda på vad som gäller. Vänd dig i första hand till Kap Verdes honorärkonsulat i Stockholm med webbplatsen kapverdeskonsulatstockholm.webnode.se

 • Turistskatt

  I Kap Verde finns en hotell-/turistskatt på 2 EUR per dag/person (från 16 år). Skatten betalas till hotellet.