Fakta om Kap Verde

 • Huvudstad

  Praia
 • Valuta

  Kapverdisk escudo (CVE), Euro
 • Språk

  Portugisiska
 • Folkmängd

  539 560
 • Elkontakt

  220 V, adapter behövs inte
 • Tidsskillnad

  -2 timmar

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Pizza
ca 80–100:-

1 liter vatten
ca 10:-

Prisexempel gäller Sal Rei på Boavista

Bra att veta

 • Tidsskillnad

  -2 timmar vintertid, -3 timmar sommartid.

 • Visste du att...

  Kap Verde består av 13 öar varav 9 är bebodda. Öarna är indelade i två grupper: Ilhas do Barlavento (5 bebodda öar i vinden) och Ilhas do Sotavento (4 bebodda öar i lä).

  Att de kapverdiska öarna var obebodda när de upptäcktes av portugiserna på 1450-talet och var fram till sin självständigthet 1975 en portugisisk koloni.

  Idag har Kap Verde ca 425 000 invånare. Kap Verde betraktas som det politiskt mest stabila av alla länder i Afrika. Det officiella språket är Portugisiska.

  Cachupa är nationalrätten och är en stuvning bestående av bl a bönor, fisk eller kött. Funana är namnet på en traditionell dans på Kap Verdeöarna. Morna är den traditionella kapverdiska känslosamma sångformen. Grouge är öarnas typiska rom, tillverkad av sockerrör.

 • Pass och visum

  Pass: Allas pass måste vara giltiga minst sex månader efter hemkomst.

  Visumregler för medborgare i de nordiska länderna:
  För resor bokade under 2018 krävs visum. Visumkostnaden på cirka 250:- är dock inräknad i resans pris. Det du behöver göra är att fylla i ett webbformulär med inreseuppgifter, som inbegriper alla passagerares namn, födelsedatum, passnummer, nationalitet och passets sista giltighetsdatum. Formuläret finns på Min sida och du måste ha skickat in det senast 10 dagar före avresa. Skulle du inte ha gjort det behöver du själv erlägga en något högre visumkostnad (ca 300:-) kontant vid ankomsten till Kap Verde.

  För resor bokade från och med 1 januari 2019 ersätts visumkravet av en flygplatsskatt på cirka 310:-, som dock även den är inräknad i resans pris. För dig som resenär är den praktiska skillnaden inte så stor. Även du behöver fylla i webbformuläret med inreseuppgifter, som inbegriper alla passagerares namn, födelsedatum, passnummer, nationalitet och passets sista giltighetsdatum. Formuläret finns på Min sida och du måste ha skickat in det senast 10 dagar före avresa. Skulle du inte ha gjort det behöver du själv erlägga flygplatsskatten kontant vid ankomsten till Kap Verde.

  För medborgare i utomnordiska länder kan reglerna vara annorlunda och du måste själv ta reda på vad som gäller. Vänd dig i första hand till Kap Verdes honorärkonsulat i Stockholm med webbplatsen kapverdeskonsulatstockholm.webnode.se

 • Turistskatt

  I Kap Verde finns en hotell-/turistskatt på 2 EUR per dag/person (från 16 år). Skatten betalas till hotellet.