Fakta om Rom

 • Huvudstad

  Rom
 • Valuta

  Euro (EUR)
 • Språk

  Italienska
 • Folkmängd

  60 600 000
 • Tidsskillnad

  0 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 5:-

En öl (50cl)
ca 40:-

Prisexempel från Rom

Bra att veta

 • Boka hyrbil

  Du kan förboka hyrbil genom oss.

  Läs mer om hyrbil i Rom här.

 • Missa inte detta

  Vandra från Colosseum mot Capitolium tidigt på morgonen. Utsikten över det antika Rom är underbar när fåglarna sjunger.

  Mosaikerna i kyrkan Santa Prassede. Njut av solnedgången från Pinciohöjden eller Giardino degli Aranci.

  Söndagsnöjen: Påvens välsignelser kl 12 och loppmarknaden i Travestere.

  Att gå på fotbollsmatch är en spännande upplevelse då Roms två lag – Lazio och Roma – spelar hemmamatcher på Stadio Olimpico de flesta söndagar. Arenan tar upp till 80 000 åskådare.

  Cykla eller jogga i parkerna Villa Borghese och Villa Ada. Det finns en cykelbana som går längs med floden Tibern från Ponte Milvio till Prati. I Villa Borghese finns Roman Sport Center med bland annat simbassänger.

  På söndagar är det möjligt att ta med cykeln på tunnelbanan. Åk till Ostia! Cykeluthyrare finns bl a vid Spanska Trappan. På Via Appia Antica är det på söndagar mycket populärt att cykla och promenera.

  Ta en joggintur från Circus Maximus till Caracallas Termer.

 • Restauranger och nöjen

  Populära Gusto på Piazza Augusto Imperatore är platsen för en aperitivo eller en pizza i all enkelhet. Här finns platser både inomhus och ute.

  På restaurang Roscioli, via dei Giubbonari 21 äter du god pasta.

  Primo al Pigneto på Via del Pigneto 46 har innovativt kök med närodlade råvaror som korsas med traditionell kokkonst. Boka bord.

  Re degli Amici, Via della Croce är en gammal populär sylta, nära Spanska trappan med mycket turister. Antipastobord, god pasta och utsökt limoncello efter en karaff med husets vin.

  I stadsdelen Testaccio är pulsen hög på natten. Här trängs barer, discon och klubbar.

 • Resa med barn

  Rom är en storstad så självklart finns här en hel del att se för barnfamiljer! Roms zoo, temaparken Zoomarine och Pastamuseet är bara några exempel.

  Köp med italienska specialiteter eller "pizza al taglio" (pizzaslice) för en picknick i parken Villa Borghese med skulpturer av Bernini och Caravaggio.

  Colosseum är spännande för barn i skolåldern.

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Rom går med reguljärt flyg till någon av stadens internationella flygplatser, Fiumicino/Leonardo da Vinci eller till Ciampino, vilket innebär att du kan boka en resa till den italienska huvudstaden med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Shopping

  Bra shoppinggator är till exempel Via del Corso, Via Cola di Rienzo, Via Appia Nuova, Piazza Vittorio Emanuele II och Via dei Giubbonari. På Via Condotti hittar du många butiker med märkeskläder, framför allt från de italienska modehusen.

  Det finns gott om marknader i Rom, Porta Portese är en klassiker och vid Campo de' Fiori är det frukt- och blomstermarknad varje förmiddag. Väl värda ett besök – men håll koll på din väska och plånbok för Roms marknadsplatser är eldoradon för stadens ficktjuvar.

 • Sol och bad

  Lido di Ostia-stranden ligger ca 30 km utanför Rom och är romarnas närmaste möjlighet till havsbad. På en dryg timme når du havet om du tar tunnelbana linje B till “Piramide” och byter till lokaltåg mot Ostia. Kliv av vid sista stationen, Cristoforo Colombo.
  Vattnet är renare här än i centrala Ostia eftersom stranden ligger längre från Tiberns flodmynning. På väg ut mot Ostia kan du göra uppehåll vid Ostia Antica och besöka utgrävningsområdet runt Roms gamla hamnstad.

  Cirka en timme från Rom ligger också stranden Fregene, som du når med buss Cotral från busshållplatsen Lepanto (vid tunnelbanestationen med samma namn).

 • Ta sig runt

  Kollektivtrafiken är väl utbyggd i Rom och erbjuder tunnelbana, buss samt spårvagn. Biljetter kostar 10:-/styck (giltig i 75 min), 60:-/dag eller 160:-/vecka och kan användas på buss, spårvagn och tunnelbana.

  Bussbiljetter köps på förhand i t ex tobaksbutiker, sk tabacchi. Biljetten stämplas i automat ombord på bussen. Stickprov är vanligt och det blir dyrt om du har ogiltig eller ostämplad biljett. Passa på att köpa flera biljetter samtidigt så har du en reserv när fötterna tröttnar.

  Du kan köpa en karta där busslinjerna är markerade. För att vara uppdaterad kan du hämta en kostnadsfri karta hos bussbolaget ATAC på Via Volturno 65 vid järnvägsstationen Stazione Termini.

  Taxi kör med taxameter där framkörningsavgift tillkommer och nattaxa gäller efter kl 22.

  Snabbaste sättet att ta sig från flygplatsen Fiumicino in till centrum (Roma Termini) är med expresståget Leonardo Express. Tar bara 30 minuter och kostar ca 15 euro.

  Att åka flygbuss till och från Roms två flygplatser är prisvärt, särskilt om du förköpt din biljett på nätet. Läs mer på t ex Sitbusshuttle eller Terravison.

  De vita taxibilarna utanför flygplatsen har taxameter, men kör i regel för ett fast pris in till centrala Rom (ca 50 euro från Fiumicino och 30 euro från Ciampino).

 • Turistskatt

  En turistskatt på 3–7 euro/ person och natt betalas direkt till hotellet vid ankomst. Gäller alla resenärer över 10 år.

 • Upplev mer

  Gå på gudstjänst i kyrkan S. Maria in Trastevere vid 18.30-tiden. Rökelse, myrra och grekiska hymner gör att upplevelsen blir häftig. Missa inte heller den vackra fasaden i kvällsljuset.

  På Via Veneto finns "Benknotekyrkan" kommer från den lilla gravkammaren med ingång till höger om kyrkan. Här är flera rum dekorerade med ben och knotor från ca 4000 troende Cappuccinermunkar som skapade detta konstverk under 1800-talet. Platsen är värd ett besök just för att det makabra förenas med det estetiskt vackra på ett överraskande sätt.

  Palazzo Doria Pamphili är ett trevligt museum i centrum med målningar av bland annat Tiziano, Caravaggio och Velasquez.

  Galleria Spadas häftiga tredimensionella galleri av Borromini, Piazza Capo di Ferro.

  Kyrkan Il Gesu för det vackra innertakets skull. Corso Vittorio Emanuele.

 • Valuta och kreditkort

  Euro (EUR). Kreditkort accepteras på de flesta ställen. För mer information om valuta och växelkurs kontakta din bank eller växlingskontor.

 • Resa med rörelsehinder

  Rom är en kuperad stad med mycket trafik, kullerstensgator och höga trottoarkanter vilket gör det svårt att ta sig fram. Bussarna är i regel inte anpassade och ofta fulla med folk.

  Från flygplatsen Fiumicino går direkttåget Leonardo Express in till Rom. Tåget har anpassade vagnar och plats för rullstol.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Viktig information

  Turistskatt
  En turistskatt på 2–5 euro/ person och natt betalas direkt till hotellet vid ankomst. Gäller alla resenärer över 9 år.