Vatikanstaten

Varje år vallfärdar personer från hela världen till Vatikanstaten, som ligger i centrala Rom och som även har kommit att bli en av Roms största sevärdheter. Den här platsen på jorden har varit påvens säte sedan 1400-talet, men blev efter många turer en självständig stat först år 1929.

Även om turisterna kommer hit för att ta del av områdets berömda kulturskatter är Vatikanstatens främsta funktion att tillförsäkra Heliga stolen ett oberoende, eftersom den romersk-katolska kyrkan och dess ledare inte ska vara beroende av någon annan världslig makt.

Sixtinska kapellet - anrika konstverk

De drygt 20 olika muséerna i Vatikanstaten är uppskattade och välbesökta, inte minst Sixtinska kapellet som är påvens privata kapell. Här kan du få en skymt av de konstverk som fick äran att pryda insidan av kapellet. Den mest kända och omtalade, som du kanske även har sett i historieböckerna, är takmålningen av skapelseberättelsen. Denna är makalöst återgiven med penslarna av självaste Michelangelo. Därutöver hyser museumen imponerande samlingar med konstverk från hela världen, från olika tidsepoker genom historien.

Det mest omtalade landmärket i Vatikanstaten är ändå den mäktiga Peterskyrkan som kanske är den mest kända kyrkan i hela världen. Även om du hade spenderat en vecka i kyrkan hade du förmodligen inte hunnit uppmärksamma alla detaljer i detta konstverk till byggnad.

Inför din vistelse - 3 saker att tänka på

  1. Köerna till Vatikanmuseerna ringlar sig långa, se därför till att planera in ditt besök utan ett tight tidsschema.
  2. Vatikanstaten är en helig plats och precis som vid andra helgedomar ute i världen gäller det att visa respekt. Shorts/kjolar bör gå ner till knäna och bara axlar bör undvikas.
  3. Vill du se påven Franciskus (även kallad ”papa”) i egen hög person bör du göra sällskap av tusentals andra besökare under en onsdag då generalaudiensen hålls. För detta krävs dock förhandsbokade gratisbiljetter.