Vatican Museum

Rom och Vatikanstaten lockar enorma mängder turister varje år, många av dem kommer för att ta del av det enorma kulturutbudet som den här platsen på jorden erbjuder. En av de absolut främsta konstsamlingarna i världen går att finna i Vatican Museum, ett komplex av olika museum som finns samlade under katolska statens ägo i Vatikanstaten.

Vatikanmuseernas samling skapades officiellt år 1506 av den dåvarande påven Julius II i syfte att visa upp alla de fantastiska konstverk som hade kommit i den katolska kyrkan ägo sedan en lång tid tillbaka. Idag är Vatican Museum en skattkista för konstintresserade personer och ett besök kommer att bjuda på många spektakulära målningar vilka du tidigare bara har sett i historieböckerna.

Ett tjugotal museum i Vatikanstaten

Så, hur vet du då vilka museum och konstverk du ska satsa på under ditt besök? Det finns inga rätta svar, det beror helt på vilken tidsepok och vilken typ av konst du föredrar. För att få ut mesta möjliga av besöket rekommenderas en guide som kan berätta anekdoter och bakgrundshistorier om de olika verken. Totalt finns det ett tjugotal museum tillhörande Vatikanstaten, några av dem är mer kända än de andra.

Besökare på Vatican Pinacoteca kan räkna med målningar från klassiska konstnärer såsom Leonardo da Vinci och Giotto. Här finns också den italienska barockmålaren Caravaggios kända konstverk “Deposition” (Gravläggningen). Det finns också flera rum med fokus på den kände konstnären Raffaello. Pius Clementine Museum grundades 1771 och var det första museet i samlingen som slog upp sina portar för allmänheten. Här hittar du bland annat Bramante Staircase, de två osedvanligt vackra spiraltrapporna. Den moderna varianten designades av Giuseppe Momo 1932 och är förmodligen en av de mest fotograferade trapporna i världen. Originaltrappan är dock inte tillgänglig för allmänheten.

Tips - så kan du undvika långa köer

Tänk på att det brukar vara långa köer till biljettkassorna för att ta dig in till muséerna i Vatikanstaten. För att undvika köerna kan du köpa biljetter online. Det är heller inte säkert att alla kassor accepterar kortbetalning, ha därför med kontanter som extra backup.

Vatikanstaten ligger i centrala Rom, närmaste tunnelbanestation är Ottaviano.