Spanska trappan

De flesta som besöker Rom och Spanska trappan brukar undra varför en trappa kallas för spansk i Italien? Svaret på den frågan är att på torget nedanför, Piazza di Spagna (Spanska torget), bosatte sig en gång i tiden en spansk ambassadör som tillhörde Vatikanen.

Binder samman torget och kyrkan

Spanska trappan byggdes för att förena kyrkan Trinità dei Monti, som ligger ovanför trappan, med Piazza di Spagna. Och det är alltså från torget som trappan fått sitt namn, för på italienska heter den Scalinata della Santissima Trinità dei Monti. Ett namn som hör samman med kyrkan ovanför. Hänger ni med?

Spanska trappan byggdes mellan 1723 och 1725. Den ansvarige arkitekten hette Francesco de Sanctis. Märkligt nog finansierades den varken av Italien eller Spanien utan av Frankrikes dåvarande kung. Fransmännen ville placera en staty av kungen vid trappan, men det avfärdades snabbt av den italienska påven.

Anspelar på den heliga treenigheten

Spanska trappan är indelad i tre plan som syftar på den heliga treenigheten. Allt som allt har konstruktionen 138 trappsteg.
På Spanska torget nedanför finns en fontän Fontana della Barcaccia. Fontänen har formen av en vattenfylld båt. Den uppfördes mellan 1627 och 1629 av arkitekten Pietro Bernini som var far till den berömde Giovanni Lorenzo Bernini. Båten ser ut att ha strandat och enligt sägen ska det symbolisera den svåra översvämningen av Tibern 1598 då en båt skulle ha gått på grund vid foten av kullen Pincio.