Sixtinska kapellet

En av de största sevärdheterna i Rom är Sixtinska kapellet och dess omtalade freskomålningar, det vill säga målningar som Michelangelo målade direkt på fuktig kalkputs. Konsthistorikerna har genom tiderna ägnat oräkneliga timmar åt att analysera, studera, diskutera och beundra dessa utsökta konstverk.

Michelangelo fick måla taket

Sixtinska kapellet i Vatikanstaten stod klart redan år 1481, men det dröjde fram till 1508 innan påven Julius II gav Michelangelo det ärofyllda uppdraget att smycka kapellets tak till det som skulle vara påvens privata kapell. Historierna går isär om bakgrunden till uppdraget, vissa menar att påven blev rådd att inte anlita Michelangelo eftersom denne var en oerfaren freskomålare.

Andra menar att Michelangelo själv var motvillig att ta emot uppdraget, eftersom han själv ansåg sig vara skulptör i första hand.

Hur det gick till och vad som sades inför uppdraget kan bara påven och Michelangelo själva svara på, det vi vet är dock att Michelangelo började måla. Och som han målade! Under en period av fyra långa år, mellan 1508-1512, slet konstnären och hans gesäller för att färdigställa ett antal scener från skapelseberättelsen. För att möjliggöra arbetet byggde Michelangelo en egen typ av byggställning för att nå taket. Resultatet blev “Skapelseberättelsen” - ett av de mest imponerande konstverken genom tiderna.

En av de mest klassiska och avbildade scenerna, den där Guds finger möter Adams, hittar du i mitten av takmålningen.

Kapell är en upplevelse i sig

Själva kapellet, som ritades av arkitekten Baccio Pontelli, består egentligen bara av ett avlångt rum med ett numera världskänt takvalv. Kapellet sägs ha samma dimensioner som Salomos tempel, vilket beskrivs i Gamla testamentet. Längs valvet finns även ett antal fönsteröppningar. Innan Michelangelo satte sin prägel på taket pryddes detta med en blå natthimmel smyckad med guldstjärnor.

Drygt 20 år efter att Michelangelo hade målat taket blev han inbjuden att även måla altarväggen, vilken pryddes med målningen “Yttersta domen”, eller “Domedagen” som den också kallas. Arbetet med denna målning pågick mellan åren 1534-1541.

Att besöka detta historiska kapell är en upplevelse i sig, och förväntningarna byggs verkligen upp under promenaden som krävs för att nå kapellet. Du kommer bland annat att gå förbi den klassiska gården Cortile del Belvedere och genom ett antal av Vatikanmuséerna innan du når ditt slutmål.