Piazza Venezia

Ordet “piazza” förknippas ofta med ett mysigt litet italienskt torg, gärna ett där besökarna lätt kan skvallra bort en eftermiddag i sällskap av en kopp espresso i skuggan under ett stort träd. Piazza Venezia i Rom är inte i närheten av den sortens torg, utan istället en storslagen torgvariant som domineras av det enorma Viktor Emanuel-monumentet i marmor.

Torget vilar i centrala Rom och ligger en kort promenadsträcka från både Forum Romanum och Colosseum. Om du tar dig fram med tunnelbana är stationen Colosseo närmast, det finns också flera olika busshållsplatser i nära anslutning till torget.

Viktor Emanuel-monumentet

Som besökare kommer du förmodligen inte att minnas torget i sig, däremot det enorma vita marmormomumentet som gör sig allra bäst i kvällsljus då det lyses upp av stora strålkastare. Viktor Emanuel-monumentet, som också är känt under namnen “Altare della Patria”, “Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II” och “Vittoriano” är namngivet efter kung Viktor Emanuel II. De italienska öknamnen på monumentet är flera och inte särskilt smickrande, några av de mest kända är “skrivmaskinen”, “lösgommen” och “bröllopstårtan”.

För oss utländska turister är monumentet storslaget och pampigt, men som öknamnen antyder ogillar många av italienarna själva det stora monumentet. En del av det antika Rom fick ge plats för nationalmonumentet, vilket tog många år att färdigställa. Byggnadsverket påbörjades 1885 och slutfördes 1911, men det tog betydligt längre tid än så att få alla skulpturer på plats.

En rad sevärdheter i närheten

Bakom monumentet ligger museet Museo Centrale del Risorgimento Italiano, där höjdpunkten bokstavligen talat är glashissen som leder upp till en riktigt fin utsikt över Roms antika lämningar i närheten.

Andra sevärdheter som ligger i anslutning till torget består av inte mindre än tre olika palats: Palazzo Venezia, Palazzo Generali och Palazzo Bonaparte. Det mest kända av dem är Palazzo Venezia, vilket byggdes redan på 1400-talet av kardinalen Barbo som senare blev påve. Palatset blev i modern tid förknippad av Mussolini, som valde palatset som sitt högkvarter. Idag fungerar palatset som ett museum, fyllt av värdefulla historiska föremål.