Piazza Navona

I Italien är torgen en naturlig samlingspunkt för lokalinvånarna. Här kan du få de senaste uppdateringarna om grannen, här pratas det om vädret, här spelas det fotboll och här äts det glass. Trots Roms storstadsmyller och dess enorma turistmassor har torgen kvar sin funktion som återhämtningsplats. Här har du en chans att slå dig ner och vila fötterna, spana på människor, lyssna på porlande fontäner och beundra vackra husfasader.

Ett av de mer kända torgen

Ett av de mest kända torgen i Rom är Piazza Navona, en torgyta med ständig liv och rörelse. Som det mesta i Rom är historien påtaglig även här - torget vilar på historiska lämningar av Domitianus stadion från 86 e.Kr. På stadion hölls det ofta idrottstävlingar inför en publik på upp till 30.000 människor. Under 1600-talet fick torget sin nuvarande prägel av barockarkitektur, då den dåvarande påven lät välkända konstnärer sätta sin prägel på platsen. En av byggnaderna som uppfördes blev påvens nya hem och torget blev med andra ord en hedersplats i Rom.

Vid piazzan ståtar torgets huvudbyggnad i form av den vackra kyrkan Sant’Agnese in Agone, tillägnad helgonet St Agnes. Missa inte att gå in en stund för att beundra den vackra kupolen från insidan!

Tre sevärda fontäner på rad

Utöver kyrkan är torgets fontäner utmärkande för Piazza Navona, här ligger inte mindre än tre stycken i rad. Den klarast lysande stjärnan, Fontana dei Quattro Fiumi, ligger som den finaste pralinen i en chokladask givetvis i mitten av torget. Fontänen föreställer fyra flodgudar nedanför en antik obelisk, vilken för övrigt påminner om monumentet vid Piazza San Pietro. Utöver flodgudsfontänen vilar två andra fontäner på varsin ände av torget, dels den vackert rosafärgade Giacomo Dellas Portas Fontana del Moro, dels Fontana del Nettuno med ännu en havsgud.

Vid Piazza Navona kan du få se brudpar posera framför kameran och skickliga konstnärer i full färd med att återge torgmiljön med hjälp av penslar. Hela torget omges av uteserveringar där du kan slå dig ner och beställa in något gott att äta och dricka.