Peterskyrkan

Katolicismens huvudkyrka Peterskyrkan är Vatikanstatens juvel och även en av Roms mest populära sevärdheter. Den karaktäristiska kupolen är ritad av ingen mindre än Michelangelo och kallas ibland för ”Roms åttonde kulle”.

Världens största kristna kyrka

Den pampiga kyrkan räknas till världens största kristna kyrka och är uppkallad efter aposteln Petrus som tros vara begravd på området. Kyrkan började byggas i början av 1500-talet, men det dröjde ända fram till 1626 innan kyrkan invigdes. Kyrkan kan rymma inte mindre än 80.000 personer på en och samma gudstjänst.

Många av oss svenskar förknippar Vatikanstaten och Peterskyrkan med Drottning Kristina, som 1654 meddelade ett uppseendeväckande beslut på Uppsala slott om att abdikera för att flytta till Rom. Numera ligger vår före detta drottning begravd i de vatikanska grottorna under Peterskyrkan.

Minnesvärd och mäktig upplevelse

Att gå omkring i Petruskyrkan är en minnesvärd och mäktig upplevelse, det finns ständigt nya saker att vila ögonen på. Vackra målningar, pampiga pelare, skira glasfönster, stränga statyer, nötta marmorgolv och omsorgsfullt lagda mosaikmönster - kyrkan är som ett konstverk i sig.

Det kostar ingenting att stiga in i Peterskyrkan, däremot får du betala några euro för att se hela härligheten uppifrån kupoltaket. Detta når du antingen via trappor eller hiss. Från kupoltaket kan du sedan ta ett gäng snirkliga och trånga trappor upp till kupolens balkong för att få en enastående vacker utsikt över Vatikanstaten och övriga Rom. Trapporna är inget för dig som lider av klaustrofobi eller höjdskräck. Vyerna som väntar dig är å andra sidan i klass med Michelangelos tavlor - klart värda att kämpa för!

Tänk på att klä dig efter klädkoden och respektera Peterskyrkan som helgedom. Bär med andra ord knälång kjol/shorts och undvik bara axlar. Du får heller inte ha någon huvudbonad på dig. Rom är en promenadvänlig stad och till Peterskyrkan kan du enkelt ta dig till fots.