Pantheon

Rom är som en livs levande historiebok, det går knappt att gå en meter utan att mötas av en ny sevärdhet som har haft en stor betydelse genom årens gång. En av de mest imponerande byggnaderna i Rom är Pantheon och dess imponerande kolonnprydda ingång. Det antika templet som ligger vid Piazza della Rotonda är minst lika respektingivande idag som det lär ha varit när det byggdes.

Detta har sin förklaring i att byggnaden är det antika Roms bäst bevarade byggnad som har varit i funktion på olika sätt sedan det byggdes.

Ett tempel för alla gudar

Pantheon byggdes från början som ett tempel vilket tillägnades alla gudar istället för en specifik. Senare blev byggnaden istället ett minnestempel för kända italienska män, bland annat konstnären Rafael som ligger begravd i Pantheon. Numera används Pantheon aktivt som kyrka under namnet “Santa Maria ad Martyres”.

Många funderar över betydelsen av inskriptionen över ingången till templet. Innebörden av texten är inte krångligare än det som brukade ristas in på våra runstenar, det vill säga vem som lät bygga Pantheon: “Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, lät bygga detta”.

Imponerar med sin takhöjd

En av Pantheons mest uppskattade byggnadstekniska detaljer är den enorma kupolen samt dess ljusöppning i taket, vilken släpper in ett välkomnande solljus i templet. Med en imponerande takhöjd på 43 meter är det svårt att känna sig kaxig inne i det historiska mästerverket.

Många av dagens turister tycker sig känna igen Pantheon utan att riktigt förstå varför. Faktum är att Pantheons utförande har fått agera modell till flera kända och mindre kända byggnader världen över. Om ni har vägarna förbi Pantheon bör ni absolut inte missa den italienska glassen som går att köpa inne på glassbutiken Venchi ett stenkast från Pantheon.

Venchi är del av en kedja som även har gjort sig känd för sin fantastiskt goda choklad.