Forum Romanum

Forum Romanum - ”det romerska torget” - var det antika Roms centrum för handel, religion och politik. Det var här affärer gjordes och beslut som påverkade hela den romerska befolkningen togs. När Romarriket var som störst täckte det en yta på runt 6,5 miljoner kvadratkilometer, och Forum Romanum utgjorde hela den antika världens kommersiella hjärta och centrum. Denna plats existerade i mer än 1000 år och förändrades ständigt - men utgjorde den allra viktigaste platsen genom alla tider.

Ett torg med historiska ruiner

Ett besök på Forum Romanum lämnar ingen oberörd, och ruinerna i mer eller mindre bevarat skick vittnar om den storhet och betydelse som platsen hade under årtusenden. Hela Rom är strösslat av historiska monument och byggnader men ingen annanstans känner man historiens vingslag så starkt som på Forum Romanum, som ligger i närheten av Colosseum. Tillåter du dig att insupa atmosfären och verkligen föreställa dig hur det såg ut under det romerska rikets storhetstid lämnas du inte oberörd. Runt dig har pågått triumftåg, processioner, folkförsamlingar och val, beslut som var avgörande för Roms framtid har tagits, det har sjudit av liv.

Här gick faktiskt romerska kejsare en gång i tiden!

De gamla ruinerna består av flera tempel, basilikor, portiker, kolonner och triumfbågar. Bland viktiga personer som spelat extra stor roll för områdets monumentala utformning kan nämnas Caesar, Augustus och Tiberius. Förändringarna genom åren var många. De romerska kejsarna älskade att bygga och överglänsa varandra, så byggnader har rivits och gett plats åt nya under tidens gång. Det mesta som man idag ser på Forum Romanium uppfördes således runt 100 f. Kr till 200 e.Kr, men de äldsta ruinerna är daterade till runt 500 f. Kr.

Tips - kom hit tidigt på dagen

Trots att mycket är ruiner så upplevs många byggnader fortfarande som mäktiga och fascinerande, och många står relativt välbevarande trots allt som passerat genom historien. Gissningslekar och stark fantasi behövs inte - Forum Romanum känns som en antik stad. Det finns informationsskyltar inne på området, så ta din tid. Vill du ha ännu mer utförlig information kan du boka din personliga guide. För att undvika folkmassorna så är det bäst att komma tidigare på dagen. Forum Romanum tillhör Roms absolut populäraste turistmål.

Det kostar i dagsläget 12 Euro att besöka Forum Romanum, och du får då gå omkring och betrakta ruinerna i det stora området, samt besöka områdets utställningar samt Paladinens museum.