Colosseum

Colosseum är ett måste att besöka när du är i Rom. Sevärdheten är så viktig att den sedan 2007 ingår i den exklusiva gruppen sevärdheter som går under benämningen ”världens 7 nya underverk”. Colosseum heter på italienska “anfiteatro Flavio” eller “il Colosseo”. Den jättelika arenan byggdes mellan 70 och 80 e.Kr. Det var under kejsar Vespasianus tid som bygget började men avslutades under hans son Titus tid. Colosseum byggdes också om av Vespasianus yngre son, Domitianus. Han var upphovsman till de underjordiska system av tunnlar som användes för att inhysa djur och slavar.

Belägen mitt i centrala Rom

I motsats till andra amfiteatrar, som byggdes i utkanten av städerna, anlades Colosseum mitt i centrum. Beslutet att bygga den stora arenan ansågs vara som en symbol att ge tillbaka marken till folket som kejsar Nero en gång hade tagit ifrån dem.

Under Antiken var verksamheten i full gång på Colosseum. Gladiatorspel, stora teateruppsättningar, maktspel där vilda djur hetsades mot varandra och även offentliga avrättningar bjöds romarna på.

Har renoverats i flera omgångar

Colosseum har under sin existen utsatts för en mängd svåra naturkatastrofer och bränder. En stor jordbävning 1349 fick hela den södra sidan att kollapsa. Det mesta av de raserade stenarna återanvändes för att bygga palats, kyrkor, sjukhus och andra byggnader i Rom. År 1749 skrev påven Benedictus XVI under en officiell kyrklig policy om att Colosseum var en helig plats där kristna lidit martyrdöden. Senare påvar genomförde olika restaureringsprojekt, bland annat togs den kraftiga växtligheten bort som hade tagit över och hotat att förstöra Colosseum ännu mer. Fasaden förstärktes, interiören reparerades flera gånger under Mussolinis tid.

På grund av senaste årens föroreningar genomfördes ett stort restaureringsprogram mellan åren 1993 och 2000.

Trots att Colosseum är i så dåligt skick hör arenan fortfarande till en av de mest populära sevärdheterna i Rom med miljontals besökare varje år. Under senare år har Colosseum blivit en symbol för den internationella kampanjen mot dödsstraff, som avskaffades i Italien 1948. Roms lokala myndigheter har beslutat att ändra färg på Colosseums nattbelysning från vitt till guld när en dödsdömd person någonstans i världen får sitt straff tidsbestämt eller släpps.

Colosseum - 7 saker du inte visste

  1. Colosseum byggdes av 60 000 slavar under 8 års tid.
  2. Arenan är 189 meter lång, 156 meter bred och 24 000 kvadratmeter stor.
  3. Forskarna beräknar att över 400 000 människor (de flesta slavar) och över en miljon djur fick sätta livet till i de blodiga spelen som ägde rum på Colosseum under Antiken.
  4. Det kostade ingenting att titta på gladiatorspelen. Dessutom bjöds man på mat och dryck under spelen. Det sägs att det började växa upp fruktträd på Colosseum långt efter att gladiatorspelen slutat äga rum. Man tror att det berodde på alla kärnor som besökarna spottat ut.
  5. Colosseum fick sitt namn efter en koloss, det vill säga en enorm bronsstaty av kejsar Nero som stod vid sidan om byggnaden, i riktning mot Forum Romanum.
  6. Invigningsfesten pågick i hundra dagar och man tror att ca 9 000 djur och 2 000 gladiatorer miste livet under tillställningen. Den avslutades med att kejsaren fyllde arenan med vatten och lät sedan hästar och tjurar simma omkring samtidigt som gladiatorer i båtar utkämpade sjöslag.
  7. Arenan användes ända in på 500-talet men de sista gladiatorerna står omnämnda år 435.