Campo de Fiori

Campo de Fiori betyder blomsterfält på italienska. Här är det liv från tidig morgon till sen kväll varje dag. Här har det nämligen varit marknadsplats sedan 1456 då påven Calixtus III ville utveckla det ganska anonyma området till en plats för handel och umgänge. Fast då handlade det mest om hästmarknader. Sedan mitten på 1800-talet är det mat och husgeråd som gäller.

Marknad varje dag utom söndag

Här kan du gå i timmar och botanisera bland färska grönsaker, frukt, vackra blommor, kött, fågel, fisk, bröd, olika ostar och en massa andra delikatesser. Men även diverse köksartiklar som kan köpas här. Campo de Fiori-marknaden äger rum varje förmiddag ungefär mellan 7-14 (förutom på söndagar). För de i familjen som inte är lika marknadssugna finns det gott om kaféer och trattorior runt platsen och på gatorna runt omkring.

Blandad och charmig arkitektur

Statyn i mitten av torget föreställer filosofen Giordano Bruno, som år 1600 brändes på bål för kätteri. Piazza Campo de Fiori tjänade nämligen då även som avrättningsplats. Det var Brunos teorier om att universum var oändligt som troligen fick honom avrättad. År 1889, nästan 300 år efter Giordano Bruno’s död restes statyn av honom på initiativ av Roms universitet.

Titta på byggnaderna runt marknadsplatsen och du kommer att se en mängd olika stilar och utseenden på husen. Det är för att det aldrig gjordes en sammanhållande arkitektonisk plan för torget. Men idag är det till stor del just det som ger torget dess charm och pittoreska atmosfär.